Háromszáztizenegy hadifogoly otthon szilveszterezhet

Az eddigi legnagyobb létszámú fogolycserére került sor Kijev és a Donec-medencei szakadárok között.

Az eredeti megállapodás alapján Kijevnek összesen 306 embert kellett volna átadnia a szakadároknak – közülük 99-et a luhanszkiaknak és 207-et a doneckieknek – cserébe a 74 felkelők területén fogva tartottért. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint viszont Kijev 237 embert adott csak át a két “népköztársaságnak” azért, mert 40-en a listán szereplők közül már korábban letöltötték büntetésüket és visszanyerték szabadságukat, 29-en pedig elutasították, hogy átadják őket. Az ukrán hatóságok az elmúlt napokban már jelezték a szakadároknak, hogy a listáikon szereplők közül többen elutasították a kiadásukat, de voltak olyanok is, akik a fogolycsere közben gondolták meg magukat.
A fogvatartottak cseréjét, amely egyébként több órát vett igénybe, két szakaszban hajtották végre. A két szakadár terület közül először a Luhanszk megyeivel cserélt Kijev foglyokat a Doneck megyében lévő, szakadár ellenőrzésű Horlivka településhez legközelebb fekvő majorszki frontátkelőnél. A luhanszki szakadárok 16 embert adtak át az ukrán félnek, cserébe 73 foglyot kaptak az előzetes megállapodás szerinti 99 helyett. Olga Kobceva, a luhanszki szakadárok fogolycserével foglalkozó illetékese szerint azért csak 73 foglyot kaptak vissza, mert a többiek egy része „amnesztiát kapott”, másik része nem akart visszatérni.
A második szakaszban Kijev képviselői Horlivka határában cserélték ki a foglyokat a másik önkényesen kikiáltott szakadár területtel, a “donecki népköztársasággal”. Onnan 58 foglyot kaptak vissza, viszont a korábbi megegyezés szerinti 207 helyett 43-mal kevesebbet, azaz 164 foglyot adott át nekik Kijev.
A csaknem négy éve tartó fegyveres konfliktus eddigi, egy nap alatt végrehajtott legnagyobb létszámú fogolycseréjét több mint egy éven át tartó egyezkedés előzte meg a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport és a szakadárok között. A tárgyalások több ízben megszakadtak, a kicserélendő foglyok listája eközben nemegyszer változott.
Nagyobb létszámú fogolycserét a szemben álló felek utoljára 2015 elején hajtottak végre.
A korrespondent.net értesülése szerint tegnap megkezdődött a következő fogolycsere előkészítése. Irina Lucenko pontos számokat még nem tudott mondani. Annyit viszont igen, hogy a szeparatisták 25 fogvatartott személy hollétéről tájékoztatták Kijevet, s ezeket készek szabadon engedni. Az elnök parlamenti megbízottja elmondta, jó néhány orosz állampolgárságú hadifoglyot tartanak őrizetben annak biztosítására, hogy átadásukért cserébe Moszkva bizonyosan hazaengedje az Oroszországban bebörtönzött ukrán állampolgárokat.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó