Milyen esztendőt búcsúztatunk?

Ismét elrepült egy esztendő a maga meglepetéseivel, örömeivel és bánataival. Most pedig izgatottan várjuk, mit hoz számunkra az új. A Kárpáti Igaz Szó Mihajlo Selemba politológust faggatta, vajon ő hogyan értékeli a leköszönt évet, illetve mit vár az eljövendőtől?

– Miként jellemezné a búcsúzó esztendőt?
– Az előzőekkel összehasonlítva alig látok különbséget. Legfeljebb azt, hogy tovább romlott az életszínvonal, egyre többen fordítanak hátat a hazájuknak. Nem ért véget a háború, pedig erre már évek óta várunk. Emiatt tovább bonyolódott a helyzet. A legutóbbi fogolycsere is csak halvány reményt nyújt a konszolidálódásra.

– Mire lehettek büszkék Ukrajna polgárai és mi miatt kellett pironkodniuk?
– Az egyetlen, amit szerintem érdemes kiemelni az események láncolatából, hogy végre vízummentesen utazhatunk az EU tagállamaiba. Több említésre méltó pozitívumot nem is tudok így hirtelen kiemelni. Persze, mondhatják, ott vannak a reformok, mint az egészségügyi, a nyugdíj és az oktatási. Alapjában véve pozitív fejleménynek tekinthetők, ám sok még a kérdőjel. Azt például senki nem tudja, miként fognak azok megvalósulni. Az oktatási rendszer reformját például sokan lelkesedéssel fogadták, ám a 7. pontja komoly nemzetközi vitát gerjesztett, amely még most sem került nyugvópontra. Ukrajna több szomszédjával is konfliktusba került. Kijev és Budapest között kifejezetten romlott a viszony, amit mi itt, Kárpátalján szerencsére nem érzékelhettünk. Hangsúlyozom: a nemzetközi viszony miatti probléma Kijev szintjén létezik. De nem lehetnek büszkék az állampolgárok az állami szférában zajló botrányos történésekre, az erőszervezetekben dúló torzsalkodásra sem. Az emberekben egyre nő a vezetőink iránti bizalmatlanság.

– Ezek fényében milyen új évre lehet számítani?
– Jó volna optimista kicsengésű jóslásba bocsátkozni. Talán elkezd nőni a gazdaság. Persze ehhez az kell, hogy Európában is kedvezően alakuljanak a dolgok. A hrivnya gyengélkedése azonban folytatódik, s a dollárhoz viszonyított árfolyama bizonyára hamarosan átlépi a bűvös 30-as értékhatárt. Ha lesznek is érdemleges változások, azokra az első félévben lehet számítani. Ne feledjük: választások előtti évbe lépünk. Ez alaposan rányomja majd a bélyegét napjainkra. Minél tovább, annál inkább a populista megnyilvánulásoké lesz a főszerep. Félő, hogy az amerikai fegyverek miatt a háborús helyzet is eszkalálódni fog. De hogy valami jót is mondjak: remélem, javulni fog a viszony Ukrajna és Magyarország között.

Balogh Csaba

Post Author: KISZó