Sislócon a töltött káposzta a kedvenc

Amint belépek a sislóci óvoda magyar csoportjába, kíváncsi tekintetek szegeződnek rám. A gyerekek éppen ebédhez készülődnek, érdeklődve fürkésznek, netán csatlakozni akarok hozzájuk? Aztán amikor látják, hogy szóba elegyedek az óvó nénivel, ismét a tányérjuk fölé hajolnak.

– A magyar tannyelvű csoport 2016. szeptember 1-jén nyílt. A szülők aláírásokat gyűjtöttek, ők kezdeményezték az indítását – fejti ki a Kárpáti Igaz Szónak Szlivka Vitalija óvónő.

Jelenleg 16 kicsi jár ide nap mint nap. Sislócon, Tarnócon kívül Pallóból és Bátfáról is, s nem csupán a színmagyarok. Vegyes házasságokból és ukrán családokból származó gyerekek is vannak közöttük, fele-fele arányban.

– Több felvételi kérvény is van az asztalomon, de mi csak három éven felüli gyerekeket vehetünk fel, így aki ennél fiatalabb, annak még várnia kell – tudom meg Matyóka Mária óvodavezetőtől. Jelenleg negyvenhat lakója van az intézménynek, akik három csoportra vannak osztva. A szülők és az itt dolgozók nagyon hálásak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek (KMPSZ), hisz a szövetségnek köszönhetően sikerült elvégezni a magyar csoport mindhárom helyiségének nagytatarozását, sőt, új bútorokat is kaptak. A nyílászárókat is kicserélték, a konyhát is felújították. Új játékokat többnyire a szülők hoznak, olykor a Dorcas segélyszervezet is segíti az oktatási intézményt.

– Mióta megnyílt a magyar csoport, kétszer ünnepeljük a Mikulást és a karácsonyt is. Örülünk neki, mert ettől csak színesebb, mozgalmasabb az életünk. Nálunk nincsenek nyelvi problémák sem, hisz óvónőink jól értik és beszélik mind az államnyelvet, mind a magyart – ecseteli az óvodavezető.

Mi a kedvenc ételetek, kérdezem távozóban, mire a gyerekek kórusban válaszolnak: a töltött káposzta!

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó