Újraválaszthatják az elmenekült katalán elnököt

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért és a Katalán Köztársasági Baloldal – közölte a spanyolországi sajtó szerdán.

A pártokhoz közeli források szerint a megállapodás előző éjjel született meg Brüsszelben, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől. A két párt az előző parlamenti ciklusban együtt kormányozta Katalóniát, ám a december 21-i választásokon nem együtt indultak. A leadott szavazatok alapján a második és harmadik helyen végeztek. A katalán választásokon győztes Állampolgárok nevű liberális középpárt nem szerzett kormányzóképes többséget, míg a katalán parlamentbe bekerült három függetlenségi párt – ha összefog – rendelkezik ezzel a többséggel. A fentebb említett két erő együttműködése azonban még nem garancia Puigdemont újraválasztására. Összesen 66 mandátumuk van a 135 fős törvényhozásban, a többséghez 68 képviselő támogatása szükséges. A négy mandátummal rendelkező Népi Egység nevű baloldali függetlenségi párt egyelőre nem csatlakozott hozzájuk.

A volt elnök újraválasztását tovább nehezíti, hogy az új törvényhozásban mandátumot szerzett függetlenségi képviselők közül nyolcan nem tudnak részt venni a parlament munkájában, mert vagy előzetes letartóztatásban vannak, vagy Brüsszelben tartózkodnak ők is.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba, csakhogy ott elfogatóparancs van érvényben vele szemben. A katalán parlament a jövő héten tartja alakuló ülését.

Forrás:

atv.hu/KISZó

Post Author: KISZó