120 milliós olimpiai támogatás a téli szakágaknak

A 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára készülő ukrán sportolók összesen 120 millió hrivnyát kapnak a felkészülésre – derült ki a sportminisztérium közleményéből. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kárpátaljáról remélhetően két sportolónak is szoríthatunk a havas-jeges játékokon.

– Elemeztük a téli sportolóink eddig elért eredményeit és ez alapján három csoportba soroltuk őket – nyilatkozta Daniel Amirhanov, a tárca téli sportokért felelős osztályvezetője. – Az elit kategóriába (ők éremesélyesek – a szerző) tartozik a 15 biatlonosunk, valamint Olekszandr Abramenko síakrobata (freestile). Ezek a versenyzők eredményeik alapján sokkal több pénzt kapnak a felkészülésre, mint a többi két kategóriába sorolt versenyző. Amirhanov szerint teljesen logikus ez a pénzelosztás, hisz a meglévő szakágak közül a biatlon szállította eddig a legtöbb érmet.

Az osztályvezető bejelentette, hogy a február 9. és február 25. között megrendezésre kerülő téli játékokra kvótát szerzett sportolók összesen 120 millió hrivnya állami támogatást kapnak a felkészülésre. Ebből a biatlon csapat 60 milliót, a fennmaradó összeget az éremesélyek alapján a többi szakág között osztják szét.

Az alig több, mint egy hónap múlva kezdődő XXIII. téli olimpián, igen nagy valószínűséggel két kárpátaljai sportoló is tagja lesz az ukrán küldöttségnek.

A kőrösmezői alpesi síző, Ivan Kovbasznyuk az eddig lezajlott olimpiai selejtezőn szerezte meg a jogot, hogy ott lehessen a téli ötkarikás játékokon, számára ez lesz az első ilyen világesemény.

Jó esélyei vannak ugyanerre a korábban a vancouveri és a szocsi olimpián is rajthoz álló Csundák-Dancsa Annamáriának, aki jelenleg a 33. helyen áll a játékokra kvalifikáló Világkupa-sorozat etapjain. A snowboardos nagyon közel van a kvótaszerzéshez, ugyanis, ha a január 21-ig tartó válogatókon sikerül a legjobb 32 közé kerülnie, akkor készülhet a számára immáron harmadik olimpiára. Annamária (a képen) január elején az ausztriai Lackenhofban megrendezett Világkupa-etapon a 28-ik helyen végzett, így erre minden esélye megvan.

Ide tartozik még, hogy a szintén kárpátaljai Enver Ablajev lett az ukrán freestile válogatott vezetőedzője, és ami neki nem jött össze, az Olekszandr Abramenkónak sikerülhet, ugyanis a síakrobata éremesélyesként utazik a játékokra.

 

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó