Április 8-án választják meg az új magyar parlamentet

Április 8-án tartják meg a magyar országgyűlési választást, döntött Áder János köztársasági elnök. Mint az köztudomású, az egyszerűsített honosítással élő külhoni magyar állampolgárok is élhetnek ezzel a joggal. A határon túliak levélcsomagban adhatják le voksukat, de ehhez előzetes választói regisztráció is szükséges.

A választás napjának kitűzéséről a Köztársasági Elnöki Hivatal adott ki közleményt:

“1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek.
Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.
Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.
1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.
Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt –, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki.”

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó