Kisfilmkészítés nem középiskolás fokon

Lemes Mihály videoklipjeiből sugárzik a könnyedség. Az időtálló, egyedi és minőségi kisfilmek készítésére törekszik. Az esküvővideózás csak egy kis része tevékenységének. Annak érdekében, hogy egyre szebb és gördülékenyen zajló „nagy napok” sikerüljenek, létrehoztak egy stúdiót, ahol ingyenes konzultációt nyújtanak.

Mint a legtöbben, Misa is egy egyszerű családi videokamerával kezdte. Megtetszett a rögzítés, hisz azáltal később is vissza tudta idézni az akkor átélt vidám pillanatokat. Az operatőri munkával először a TV Beregszász csatornánál találkozott.

– Fél évig voltam a televíziónál, aztán válaszút elé kerültem – kezdi beszélgetésünket a huszonéves beregszászi fiatalember. – Vagy maradok dolgozni szakközépiskolai végzettséggel, vagy tovább tanulok. Fiatal voltam még, ezért az utóbbi mellett döntöttem. A tanulásnak volt ott az ideje, tudtam, videózni később is ráérek. Meg sem álltam Kijevig, ahol a nagyvárosi élet eleinte igen szokatlan volt. A videózás is hiányzott.

– Hogyan került aztán mégis kamera a kezedbe?

– Az első vizsgaidőszakom után beleütköztem egy hirdetésbe, ahol az egyetem tudományos részlegéről készített kisfilmekhez kerestek embert. Azonnal jelentkeztem, és onnantól kezdve majdhogynem többet foglalkoztam a videókészítéssel, mint a tanulással. Óriási volt az egyetem, rengeteg emberrel ismerkedtem meg. Több különféle kis csoportok kerestek fel, hogy készítsek róluk klipet, onnantól kezdve elindult a lavina. Rövidesen az egyik kijevi ismerősöm lakodalmára is meghívtak. Akkor már befektettem egy profi kamerába is. Azután egy kárpátaljai barátom kért meg, hogy segítsem ki, mivel nem tudott elmenni arra az esküvőre, amit elvállalt. Ezzel itt is ismeretséget szereztem. Ez kb. hét évvel ezelőtt volt. Akkor indultam el ezen az úton.

– Nem vonzott a nagyváros az, hogy ott maradj Kijevben és ott foglalkozz ezzel?

– Őszintén, amire befejeztem az egyetemet, már Kárpátaljáról volt a felkéréseim többsége. Hiába hívtak messzebb is, nem mertem elindulni a drága felszereléssel vonaton, autóval pedig hosszú és költséges az út.

A tevékenységed nem merül ki az esküvővideózásban.

– Zenei videoklipet, szépségversenyre portré-kisfilmet is felvettünk már. A lakodalom videózással az a gond, hogy nem tudod, mire számíthatsz. Aztán az a legrosszabb, amikor érzed a potenciált, hogy sokkal jobbat is tudnál, de a körülmények miatt nincs rá mód, esetleg a pár ízlése más, vagy visszafogottabbak és nem vevőek az ötletedre. Akkor nincs mese, azt kell csinálnod, amit mondanak.

– Gyakran gondot okoz a párnak a nagy nap megszervezése. Ti ehhez nyújtotok segítséget újabban a feleségeddel. Hogyan is néz ki a dolog?

– Videósként számos problémával találkozom az esküvőkön. Olyan hibákkal, amibe majdnem minden pár beleesik. Ezt látva olyan ötlettel álltunk elő Nágyával – aki nem mellesleg nagyon kreatív, ért a dekoráláshoz és igazán jó ízléssel van megáldva –, hogy létrehozunk egy stúdiót, ahová előzetes egyeztetés után teljesen díjmentesen jöhet bárki, akinek tanácsra van szüksége. Konzultálunk a fiatalokkal, videósokat, fotósokat, ceremóniamestereket, zenészeket, virágkötőket stb. mutatunk be, mindezt azért, hogy megkönnyítsük a kollégák dolgát, és Kárpátalján egyre több szép és ízléses esküvő legyen. Hiszen saját tapasztalatból tudom, milyen zavaró az, amikor rossz a tervezés, nem jó az időbeosztás, a pár fáradt a videózásnál, arról már nem is beszélve, hogy a dekoráció nem odaillő, a teremben a fények pedig rontanak a felvétel minőségén. Mi mindenkit ismerünk, aki profi. A legjobbakat tudjuk ajánlani. Nem fog többe kerülni a szervezés, mégis ízléses lesz. Hogy csak egy egyszerű példát mondjak: a smink nincs túlzásba véve, hanem előnyös lesz, ami kiemeli a menyasszony szépségét. Ez a stúdió alkalmas kreatív fotózások megszervezésére is. Bátran lehet minket keresni. Szeretném átadni másoknak az eddig szerzett tapasztalataimat. Ha van rá igény, szívesen vezetnék mesterkurzust is kezdő videósoknak.

– Mitől vagy egyedi?

– Talán a hozzáállásom az, ami más. Nagyon aprólékos vagyok, mindenre igyekszem figyelni, hiszen a kulcs a részletekben rejlik. Nagyon fontos, hogy ne ragadjunk le egy szinten. Fejleszteni kell saját magunkat is. Ami még jellemez, hogy én csak minimálisan terhelem a párt, nem utasítom arra, hogy ide vagy oda rakják a kezüket videókészítés közben. Csupán akkor szólok nekik, ha valóban nem megy nekik a kamera előtti mozgás. Nem akarom, hogy alakoskodjanak. Így eredeti lesz a film, amit évek múlva is úgy nézhetnek vissza, hogy igen, ilyenek voltunk mi. Arra fektetem a hangsúlyt, hogy oldalról, természetes pillanatokat örökítsek meg, az igazi érzéseiket.

További részletekért érdemes felkeresni a szakember Instagram oldalát, ami folyamatosan frissül legújabb munkàival: https://www.instagram.com/michael_lemesh/

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó