Merre tart Ukrajna gazdasága?

Ismét nekivághatunk egy új évnek, ami talán új kezdet is lehet az ország talpra állításában. Mindannyian a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy gazdasági-pénzügyi szempontból milyen volt az előző esztendő. A jóslás kétségtelenül az egyik legnehezebb műfaj a világon. Mi mégis megkíséreltük kideríteni, mit várhatunk az idén.

A Kárpáti Igaz Szó a Szempont-rovatában Bacsó Róbert közgazdászt kérdezte.

 

– Milyen gazdasági kilátásokkal vágunk neki 2018-nak?

– Az érintett szaktárca számos illetékese, s maga a miniszterelnök is úgy véli, az ország túl van a nehezén, s az idei év jobb lesz, mint a 2017-es volt. Olyasmi is elhangzott korábban, miszerint azokat a reformokat, amelyeket Lengyelország az elmúlt 15 évben vitt véghez, Ukrajna 22 hónap alatt végrehajtotta. Ha ezt halljuk, minden rózsásnak tűnhet. A valóság azonban az, hogy a gyakorlatban is megvalósított reformok eredménye csak évek múlva jelentkezik. Azaz az ebből eredő pozitív hatást 2018-ban biztosan nem fogjuk érezni.

Hivatalosan is 3723 hrivnyára emelkedett a minimálbér. Ez az intézkedés milyen hatással lesz a gazdaságra?

– Nyugodtan kijelenthetjük, ez a rendelet már az év első napjaiban negatív reakciókat váltott ki a kis- és középvállalkozók körében. Példának vehetjük a mezőgazdaságot.  Sok vállalkozás működik idényjelleggel, ahol tavasztól őszig foglalkoztatnak embereket, hiszen csak ekkor folytatnak termelői tevékenységet. Számukra rossz hír, hogy ennek ellenére havonta fizetniük kell a megemelkedett bérrel járó adójárulékokat. Ezek az emberek most tömegesen akarják megszüntetni kisipari tevékenységüket, mert akkor is fizetésre vannak kötelezve, ha nem tesznek szert semmilyen bevételre.

Várhatók elbocsátások, leépítések?

– Igen, teljes mértékben. Véleményem szerint az idén ismét megszaporodnak azok az esetek, amikor számos munkavállaló egyszerűen munka nélkül marad. Kényszermegoldásként pedig a jól bevált módszer alapján az alkalmazottakat bejelentik minimálbérre, a különbözetet pedig megkapják borítékban. Az állami hivatalokból – például a postáról – valószínűleg újabb embereket küldenek el, igaz az itt dolgozók fizetését már az előző évben is a teljes alapbérről tizedével csökkentették.

Mi a helyzet a befektetőkkel?

– Általában mindenre van vevő, különösen a földekre és az agrárcégekre, de Ukrajna mégiscsak kockázatos ország, amelyet a különböző hitelminősítők még mindig a fizetésképtelen kategóriába sorolnak. Ennek ellenére 2017-ben növekedett a beruházások mértéke, ami feltehetőleg idén is folytatódni fog. Nyilván csak az hozza ide a pénzét, aki teljes mértékben bizonyos abban, hogy az ukrán dominó nem fog összedőlni. A pénz a csendet szereti. Bár a keleti területeken komoly harcok nincsenek, a konfliktus létezik, a korrupció pedig mindent elborít. Nem egy külföldi befektető vesztette már el a tőkéjét.

 

Molnár Csaba

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó