Év Sportolója Gála – Hosszú Katinka hatodszor, Baji Balázs először

Hosszú Katinka lett az év női, Baji Balázs az év férfi sportolója a magyar sportújságírók szavazatai alapján az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. Életműdíjat vehetett át Mészöly Kálmán és Balczó András, a magyar sportélet két legendás egyénisége. A jubileumi, 60. alkalommal kiírt szavazás díjait a Nemzeti Színházban rendezett impozáns gálán adták át.

A 2017-es év legjobb magyar sportolóit és edzőit 436 sportzsurnaliszta szavazata alapján hirdették ki. Most először kárpátaljai kollégák is szavazhattak, a 436 voksból 4 érkezett Kárpátaljáról. Az itteni sajtósok részvétele azok után vált lehetségessé, hogy tavaly májusban a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) között partneri együttműködési megállapodás született az MSÚSZ győri kongresszusán. Az idén további kárpátaljai tagokkal bővülhet a sportújságírók szövetsége.

Visszatérve a nyertesekhez: Baji Balázs tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban, ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a vb-n, illetve győzni tudott az Universiadén. Baji gratulált a többi győztesnek, valamint a férfi kategória másik két dobogósának, a vívó Szatmári Andrásnak és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándornak.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka tavaly a budapesti vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult. Hosszú hatodszor – utoljára 2012-ben nyert más – bizonyult a legjobbnak a nők között, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Hosszú Katinka a kilencszeres Grand Slam-győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést.
„Nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni” – emelte ki az Iron Lady, aki Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől az Európai Sportújságírók Szövetségének a kontinens legjobb női sportolónőjének járó díját is átvehette. „A világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni” – mondta a Bajáról származó úszózseni.

Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért azoktól, akik kiálltak mellette, mert – mint mondta – sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott. „A sok munka közben nem vettem észre, hogy példaképpé kellene válnom, hogy ami korábban belefért, ma már nem fér bele” – fogalmazott. Feleségének, Hosszú Katinkának – akivel külön érkeztek és külön is foglaltak helyet – megköszönte, hogy akkor is bízott benne, amikor senki más. „A világbajnokság nagyobb csoda volt, mint az olimpia, de eljutni is nehezebb volt addig” – hangsúlyozta. – „Köszönöm azoknak, akik szerint negyedszer is megérdemlem ezt a díjat, gondolom, inkább szakmai érvek szóltak mellettem, mint a szimpátia. Idén azon fogok dolgozni, hogy ez megváltozzon. Köszönöm, Magyarország!” – hangzottak a szavai.

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes és magyar bajnok Győri Audi ETO KC lett. Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Gödry Levente, Borsos Gábor összetételű tenisz Davis Kupa-válogatott kapta a legtöbb voksot, mivel 1996 után visszakerült a Világcsoportba, a legjobb 16 együttes közé.
Az év férfi labdarúgójának Nikolics Nemanját választották, aki az észak-amerikai profiliga (MLS) alapszakaszában gólkirály lett a Chicago Fire színeiben. Az év női labdarúgója a Wolfsburg és a válogatott támadója, Jakabfi Zsanett lett. Az év góljára a szurkolók még a gála idején is szavazhattak. A legtöbben a Ferencváros 19 éves ghánai labdarúgója, Josiph Paintsil találatát látták a legszebbnek, amelyet a Videotonnak lőtt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) életműdíját Mészöly Kálmán (a képen fiával és feleségével) korábbi kiváló labdarúgó és szövetségi kapitány kapta.

279 magyar bajnoki a Vasasban. Több évtizedes edzői pályafutás. 61 válogatottság. 61 mérkőzés a magyar válogatott kispadján, világbajnoki szereplés játékosként és edzőként. Két Európa-válogatottság. Egy Angyalföldtől Santiagóig, Liverpooltól Bécsig ívelő pálya.

A hosszú vastaps hatására Mészöly Kálmán elsírta magát a színpadon. Viccesen mondta: gyenge pali vagyok… „Sokszor játszottam sok ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen fogadtatásban, ilyen tapsviharban még az utolsó mérkőzésemen sem volt részem” – fogalmazott a könnyeivel küszködve a Szőke Szikla. Hozzátette, meg szeretné élni, hogy a magyar válogatott kijusson a világbajnokságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az MSÚSZ életműdíját Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázónak, a Nemzet Sportolójának adták át, akit a Nemzeti Színház közönsége felállva, vastapssal köszöntött. „Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás. A lelkünk az, amit ápolni kell. Hogy tudják a sportolók, a lényeg ez a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok” – fogalmazott az élő sportlegenda.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést. Beszédében hangsúlyozta, a díjat a 49 éves korában december 30-án elhunyt Szalay Gyöngyi hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó emlékének ajánlja. Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, amelynek egyik tagja, Krajnyák Zsuzsanna nyert a nőknél. Mindkét kategóriában címvédés történt. Az év fogyatékos férfi sportolója Osváth Richárd kerekesszékes vívó.

Az elismertek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehették át. „A sport nevelés, a sport közösség, a sport nemzeti öntudat, a sport egészség és kultúra. Sőt, nekünk, magyaroknak még annál is egy kicsit több” – fogalmazott ünnepi beszédében Szöllősi György. Kiemelte, az elmúlt 60 esztendőben az Év sportolója szavazáson díjazottak értékálló, megsüvegelendő teljesítményük révén még ma is megbecsülésnek örvendenek.

Forrás:

MTI/NSO/KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó