Szijjártó Péter: elfogadhatatlan a román miniszterelnök nyilatkozata

Budapest bocsánatkérést követel a román miniszterelnöktől, miután az kötéllel fenyegette meg azokat, akik kimerik tenni a székely zászlót saját szülőföldjükön. Bukarestben egyelőre még senki sem kért elnézést a barbár kijelentésért, a magyar fővárosban viszont bekérették a román nagykövetet, a diplomáciai kirendeltségüknél sajtótájékoztatót tartottak, megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is.

Szijjártó Péter pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult. Ugyanakkor kijelentette: vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor „egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan”.

Jelezte: pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, ahol a „miniszter-helyettes világossá tette számára” a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig „bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor, a magyar kormány ezt nem nyelvtani kérdésnek tekinti, hanem annál sokkal fontosabbnak. A külügyminiszter közölte: elvárják Románia miniszterelnökétől, Románia kormányától, hogy ezt a helyzetet sürgősen tisztázza.

Szijjártó Péter azt is nyomatékosította: a kisebbségek jogairól szóló viták gyakoriak Európában, és mivel érzékeny kérdésről van szó, fontos a kulturáltság és egymás tisztelete, azonban a román kormányfő nyilatkozata ezt teljes mértékben nélkülözte.

„Fizikailag megfenyegetni, kivégzéssel megfenyegetni mást, másokat, pláne egy egész közösséget és annak képviselőit, teljes mértékben elfogadhatatlan”

– ismételte meg a tárcavezető, hozzátéve: annak érdekében, hogy a helyzet ne váljon tarthatatlanná, a román kormánynak, illetve a román miniszterelnöknek kell lépnie.

Arra a kérdésre, hogy milyen gazdasági következményekkel járhat, ha a román miniszterelnök nem kér elnézést a szavaiért, a külügyminiszter úgy reagált: várjuk ki mi lesz a román politikai vezetés álláspontja és a viselkedése. Jelezte: folyamatosan konzultál a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel az ügyben.

Pénteken Románia budapesti nagykövetsége előtt Szávay István jobbikos képviselő kezében egy székely zászlóval, nyakában pedig kötéllel tiltakozott Románia miniszterelnökének kijelentése ellen, szolidaritását fejezve ki azok irányába, akik a székely autonómiáért küzdenek, és akiknek ezért Mihai Tudose kötelet ígért.

„Ez az eset jól mutatja, hogy Románia a legsötétebb, legprimitívebb soviniszta uszítással készül Erdély elszakításának idén december elsején esedékes századik évfordulójára”

– mutatott rá a politikus. Kifejtette: Tudose kijelentései jól illeszkednek az elmúlt időszak magyarellenes román politikájába, amelyet Tőkés László és Kelemen Hunor kitüntetésének visszavonása, a kétnyelvű táblák kihelyezésének akadályozása, a székely autonomista polgármesterek vegzálása, a magyar oktatás elleni támadások, illetve legutóbb a Kárpátia frontemberének kitiltása fémjelezte. Azt kérte a kormánytól, az elvárható konzekvenciák levonásáig rendeljék haza a bukaresti magyar nagykövetet.

“Bár ez a zászló most nem tud lengeni a szélben, és egyelőre én sem lógok még mellette, ezzel a két szimbólummal szeretném kifejezni szolidaritásunkat azokkal, akik azért küzdenek, hogy Erdély magyarjai egyenrangú állampolgárokként élhessenek, és akiket ezért most Románia miniszterelnöke halálosan megfenyegetett” – utalt Szávay a nyakában lógó kötélre és a kezében tartott székely zászlóra.

Az RMDSZ elnöke a Radio France Internationale-nak kijelentette: nem maradhat következmények nélkül a miniszterelnöknek az a kijelentése, amikor egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a székelyföldi autonómiatörekvésekhez. Szerinte a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a kijelentését. Kelemen Hunor sérelmezte, hogy a román politikai pártok nem határolódtak el Mihai Tudose kijelentésétől.

„Ilyen körülmények között azt is hihetnénk, egyetértenek Mihai Tudose miniszterelnökkel, ez pedig nagy baj”

– idézte az RMDSZ-elnököt a szövetség hírlevele.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó