Egészségügyi reform: először családorvost választunk

Nem kétséges, az idén induló egészségügyi reform talán az egyetlen, mely valamennyi ukrajnai állampolgárt érint, hisz mindenki lehet beteg. Átalakítás vár több száz egészségügyi intézményre és több ezer orvos munkájára is. Hogy milyen változásokra számíthatunk az idén, s ami ennél is fontosabb, mi a teendőnk, nekünk, pácienseknek, arról Volodimir Markovics, a megyei egészségügyi főosztály vezetője beszélt lapunknak, a Kárpáti Igaz Szónak.

– Eddig az illetékes hivatalokban, főosztályokon készítették elő a „talajt” a változtatásokhoz, és teszik ezt folyamatosan. Mert igaz ugyan, hogy a reform az idén startolt, de mivel a nagy szerkezeti átalakításokhoz nem elég egy hónap, egész évben zajlik majd a gépezet „újraindítása”. A reformot lépcsőzetesen hajtjuk végre. Az első szakaszban, január-március folyamán a költségvetési intézmények kommunális nem kommersz vállalatokká való átalakítása zajlik. Miután ez megtörténik, megkezdi működését a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, mely júniustól szerződést köt az intézményekkel. S a pácienseknek ugyancsak 2018-ban kell szerződést kötniük egy családorvossal. 2019-ben kerül sor a szakellátás átalakítására, míg 2020-ban a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáséra.

– Máris számos szóbeszéd terjed, mindenki másképpen tudja, mit kell tennie a lakosságnak annak érdekében, hogy továbbra is ingyenes ellátáshoz jusson?

– Nem kell tartani attól, hogy valaki orvos nélkül marad, ugyanis az egész év az emberek rendelkezésére áll, hogy szerződést kössenek egy családorvossal, aki lehet belgyógyász vagy gyermekorvos is. Ez azért fontos, mivel csak neki lesz joga ingyenes szakorvosi vizsgálatra irányítani a pácienst. Aki nem köt szerződést, 2019-től kénytelen lesz fizetni az ellátásért. Ezért már most kezdhetünk érdeklődni, nézelődni, ki az, akire szívesen rábíznánk az egészségünket. Már beindult és folyamatosan zajlik az orvosok és a páciensek adatbázisának létrehozása. Az E-Health elektronikus rendszerben az állami támogatás a páciensek után jár, s az orvos fizetése is attól függ majd, hány betege van. Egy-egy felnőtt után 370, a 65 évnél idősebbekre és a gyerekekre 740 hrivnyát fizet az állam az orvosnak, s minél többen választják az adott szakembert, annál magasabb lesz a fizetése. Egy-egy családorvosnak maximum 2000 páciense lehet. Az adók, a bérleti díj, a nővérek fizetésének törlesztése után fennmaradó összeg alkotja majd a doktor havi bérét.

– Milyen feltételekhez van kötve a családorvos kiválasztása?

– Nos, ezentúl nem kötik lakhely szerinti regisztrációhoz vagy távolsághoz az orvosválasztást. Ha a legközelebb eső intézményben nincs olyan szakember, aki önnek szimpatikus, ismerőseitől, kollégáitól, valamelyik poliklinikán, magánrendelőben tudakozódhat, kit ajánlanak, mit lehet tudni az adott orvosról. A családorvosnak szerepelnie kell az E-Health elektronikus rendszerben. A páciens személyi igazolványa kíséretében felkeresi a kiválasztott orvost, amint bekerül az illető az elektronikus rendszerbe, erről egy megerősítő kód érkezik telefonjára, s megkötheti a szerződést. Nyilvánvaló, hogy a jobb szakembernek több páciense lesz, ami egészséges konkurenciát is szül a szférában dolgozók között. A családorvos telefonon és interneten keresztül is adhat konzultációt a betegnek. Előbb-utóbb mindenkinek választania kell, ugyanis a jövő évtől csakis beutalóval juthatunk térítésmentesen kardiológus, sebész, fül-orr-gégész vagy más szakorvoshoz

– Mi van az olyan települések lakosaival, ahol nincs sem számítógép, sem internet, így hozzáférés sem az E- Health elektronikus rendszerhez?

– Ezeken a helyeken egyelőre kézzel írott szerződéseket lehet kötni. De a minisztérium azt ígéri, idővel a legeldugottabb helységre is eljut az internet, mert az alapellátási rendszernek át kell állnia az elektronikus rendszerre.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó