Ravatalozó önerőből

Nem mindennapi helyiséggel bővült az Ungvártól nem messze fekvő Szürte település. A községi tanács által építtetett ravatalozó egyedülálló a járásban. A tervek szerint minimális ellenjuttatásért cserébe használhatják majd a helybéliek.

A falu képviselői büszkék arra, hogy külső anyagi támogatást mellőzve, saját erejükből sikerült tető alá húzniuk az építményt. A többéves munkálatok részleteiről Puskár Árpád tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót.

– A képviselőtanács testülete 2009-ben fogadta el a ravatalozó építéséről szóló határozatot. A közel 2 hektárnyi területen fekvő temetőkertben terveztük az épületet, amiről még az évben elkészült a tervdokumentáció. Év végére pedig megkaptuk az építési engedélyt is. A munkálatok 2010 tavaszán kezdődtek el. Pár hónap alatt tető alá került az objektum, körülkerítettük a temetőt. 2010 végén tartották azonban a parlamenti és helyhatósági választásokat, amelyek eredménye megnehezítette az önkormányzat életét. A bevételeink mintegy 80 százalékát elvették. Két évig csak vegetáltunk, sajnos egy hrivnyát sem tudtunk az építkezésre szánni. 2013-ban aztán sikerült újra fellendíteni a munkálatokat, megcsináltuk a belső villamoshálózatot, kívül-belül kivakoltuk a létesítményt. A következő évben lebetonoztuk a padlókat, megöntöttük a lépcsőket, beszereltük a nyílászárókat. Egy újabb átmeneti időszakot követően tavaly sikerült felvennünk a lendületet megint, akkor már rákapcsoltuk az épületet a villamoshálózatra és kiszámoltuk a fennmaradó költségeket, amit még az épület befejezésére kell szánnunk. Tavaly már elkészült a belső álmennyezet, ki lettek meszelve a falak, lecsempéztünk mindent. Az utolsó simításokat követően a záróakkord ősszel az udvar térkövezése volt. A minap rendezett megnyitón a történelmi egyházak képviselői és a falusiak megtekinthették az elkészült helyiséget.

– Hogyan néz ki belülről?

– Van benne egy 60 ülőférőhelyes nagy terem, ahol majd a virrasztókat és a temetéseket rendezhetik. Emellett helyezkedik el egy kisebb terem, egy hideg szoba és egy szertár, hátul raktár, valamint a mosdók.

– Hogyan működik majd a gyakorlatban a ravatalozó?

– Szeretnénk, ha ez a helybeliek igényeit szolgálná ki elsősorban, Szürte és Téglás lakosait. A ravatalozó pontos működése még nincs lefixálva, ez évtől határozzuk meg. Szeretnénk valakit alkalmazni, aki rendben tartja a területet, és talán a minimálbérét kiegészítenénk azzal a kis bevétellel, amit a ravatalozót használó családok fizetnének be. Egyelőre ez az összeg sincs meghatározva, mert még mi sem tudjuk, mennyit fogyaszt a helyiség. Mindenképp csak egy minimális érték lenne, ami legalább az áramfogyasztást fedezi.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó