Ki felel a kiskorú alkoholizálásáért?

Egyre gyakrabban hallunk olyan esetekről, amikor kiskorúakat súlyos alkoholmérgezéssel szállítanak kórházba. Az idei ortodox karácsony idején három tizenhárom éves gyerek szorult ellátásra ebből fakadóan. De a szeszgőzös mámorban úszó hangoskodó, agresszív kiskorúak látványa máskor sem ritka.

Vajon kinek a felelőssége a jövő nemzedékének józan, egészséges életmódra nevelése? – tudakolta a Kárpáti Igaz Szó Vaszil Krucsanicától, a megyei narkológiai gondozó főorvosától.

– Egy felmérés szerint a 14-18 éves ukrajnai fiatalok 40 százaléka rendszeres alkoholfogyasztó. A jelek szerint a gyerekek is egyre nagyobb veszélyben vannak. Miért nem történik semmi a védelmükben?

– Nyilvántartásunkban évente 70-80 fiatalkorú szerepel, ami nem jelzi a valós helyzetet. Míg korábban 16–18, ma már 11–12 éves korban nyúlnak az első pohár után. Sajnos, a jelenlegi állapotok mellett nem sok esélyt látok az ifjúság alkoholizálásának visszaszorítására. Évente átlag 70 gyereket visznek be az intenzív osztályra súlyos mérgezéssel. Veszélyes mértékben megnőtt a kis szesztartalmú italok – longerek – eladása, melyeken a gyártók nem tüntetik fel, hogy egy üveg sörben található mennyiségű alkoholt is tartalmaznak. Így a törvényt megsértve 21 éven aluli egyének is bármikor megvásárolhatják az ilyen italokat.

– A szociális munkások, az orvosok sokszor a szülőt hibáztatják a gyerek italozásáért.

– Tény és való, hogy azok a kiskorúak nyúlnak a pohár után, akik otthon ugyanezt látják. Másodsorban akkor teszik ezt, ha valami bántja őket, ha problémájuk van. Ha a szülők kellő figyelmet szentelnének csemetéjüknek, rendszeresen beszélgetnének, ez nem következne be.

– Számos üzletben büntetlenül eladják a fiatalkorúaknak az alkoholtartalmú italokat. Az azok értékesítését szabályozó törvény tehát nem működik. Mi lehetne a megoldás?

– Egyszerűen be kellene azt tartatni, ahogy a tengerentúlon teszik. Ha néhány vállalkozótól megvonnák az engedélyt, az előbb-utóbb célra vezetne. Egyelőre ugyanis az alkohol voltaképpen legalizált narkotikum, hisz bárki szabadon hozzáférhet.

– A különféle függőségek legtöbbször pszichés zavarokkal társulnak, melyeket a kiskorú egymaga képtelen leküzdeni.

– Az Egészségügyi Világszervezet állása szerint, ha a népesség 7–8 százaléka kábítószer-fogyasztó, az adott társadalom fokozatosan leépül. Ha ehhez még hozzáadjuk az alkoholizálók számát, igencsak szomorú jövőkép sejlik fel előttünk. A téma szakértői tisztában vannak azzal, hogy csakis a megelőzés, baj esetén viszont a hosszas, hatékony rehabilitációs kezelés segíthet kilábalni a mámor világából. Ezt célzó állami programok is születtek, csak azok anyagi támogatásáról folyamatosan megfeledkeznek. Így az országban gyakorlatilag nem működnek a függőséggel élők lokalizálásának és gyógyításának mechanizmusai, hiányzik a komplex hozzáállás. Az egyedi, elkülönült módszerek viszont nem hoznak eredményt.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó