Jó dolog jeges vízben lubickolni?

A néhány fagyos nap során jégtáblák képződtek folyóinkon. Az Ung partján fürdőruhára vetkőző emberek vetik magukat a dermesztő vízbe. Január 19-én, az ortodox vízkereszt alkalmából megszámlálhatatlanul sokan merülnek meg a dermesztő Ungban. Máskor, ha be van fagyva a folyó, a jégen léket vágva mártóznak meg a lélekfagyasztó vízben.

Vajon mi ebben az élvezet? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Spisák Józsefet, az ungvári Rozmár Egylet vezetőjét.

– Vidékünkön milyen hagyománya van a téli strandolásnak?

– Úgy tudom, a XIX. századi Oroszországban a vízkereszt ünneplése kapcsán kezdett elterjedni ez a szokás. Feltehetően vidékünkön is az orosz hatás nyomán vált népszerűvé. Nekünk azonban semmi közünk a valláshoz. A mi egyletünk az Egészséges Életmód megyei civil szervezet elnökének segítségével jött létre. 2001-ben Bohdan Gyikij munkácsi sportember, egyetemi docens tanácsait követve vágtunk bele a test és lélek efféle edzésébe. Három taggal indultunk, de mára több mint 300-an vagyunk. Az egész megyében többezres tábora van a téli strandolásnak.

– Önnek mikor lett elég bátorsága? Emlékszik-e az első megmártózásra?

– Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer kipróbáljam, milyen lehet a jeges vízben fürdőzni. Ám sokáig nem volt, aki oktasson, így nem tudtam, hogyan kell elkezdeni. Amikor elmagyarázták, belevágtam. 2001. február 1-én csobbantam először az Ung jeges vizébe. Nagy élmény volt.

– Mit tanácsol azoknak, akik most akarják próbára tenni magukat?

– Lehetőleg folyó vizet kell választani, mert abban mozgásban van az energia, mindig friss erő jut a szervezetbe. Az elhatározás nem elég. Szilárd akaratra és alapos lelki felkészülésre, abszolút pozitív hozzáállásra is szükség van. Akiben felmerül a kétely, úgy gondolja, hogy megfázhat, az ne próbálkozzon, mert a mártózásnak nem lesz jó vége. Csak úgy, magánkezdeményezésre, tapasztalt kísérő nélkül senki ne menjen a hideg vízbe. Az sem mindegy, miként vetkőzünk neki. Először mindig a lábbelitől és a derékon aluli ruházattól kell megszabadulni, s csak ezt követően vesszük le a többit. Szigorúan tilos alkoholt fogyasztani és testgyakorlatokat végezni. Nyugodt állapotban merüljünk a habok közé. Azt kell szem előtt tartani, hogy a víz nem hideg, csak nedves. Viszont a 10-15 másodperces megmártózás után nem szabad sokáig ruha nélkül álldogálni.

– A szemlélődő beleborzad, és nem érti, mi ebben az élvezet.

– Aki ilyenkor jár strandolni, ritkán betegszik meg. Napi egy, illetve legalább heti két lubickolás megedzi a lelket és a testet, erősíti az ember immunrendszerét.

 

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó