Antibiotikum: hasznos vagy káros?

Az antibiotikumok a világon a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Ezek olyan szerek, melyek a szervezetben megtelepedett baktériumokat pusztítják el vagy gátolják szaporodásukat. Igen ám, csakhogy a baktériumok, amik ellen a mai antibiotikumok hatásosak, egy idő után átalakulnak, és ellenállóvá válnak.

A tapasztalatok azt mutatják, sajnos túl sok esetben javasolják szedésüket az orvosok, ahogy elterjedt az antibiotikummal történő öngyógyítás is. Milyen veszélyei vannak ennek, kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Szvitlana Kocsubajlót, a Kárpátaljai Megyei Egészség Központ főorvosát.

– Sokan szedik szükségtelenül vagy nem megfelelően az antibiotikumokat, ami kedvez az ellenálló baktériumok kialakulásának. Olykor maguk az orvosok is túlzásba viszik, és „biztos, ami biztos” alapon akkor is előírják, ha nem is lenne rá szükség.

– Csak valóban indokolt esetben, mérlegelve a nyereség-veszteség arányát, lenne szabad antibiotikumot rendelni. A megoldás mindenképpen a helyes gyógyszerhasználatban rejlik. Először is az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésre jók, a vírus okozta megbetegedésekre nem. Másodszor a hatékony szert megfelelő dózisban olyan időtartamig kell szedni, amely alatt kellően ki tudja fejteni a hatását, tehát nem csupán addig, amíg megszűnnek a panaszok. Ezért a kórokozó baktériumok azonosítása, kitenyésztése elengedhetetlen lenne. A felírt terápiát mindenképpen végig kell vinni. A napi gyakorlat és a ma uralkodó szemlélet azonban nem ad arra lehetőséget, hogy minden esetben meghatározzák a fertőző baktérium típusát, hogy így az érzékenységének megfelelő antibiotikumot rendeljék, pedig csak ezzel lehetne elejét venni a baktériumok között terjedő gyógyszerrezisztenciának.

– Miért van az, hogy az orvosok sokszor vírusos megbetegedéskor, a bakteriális felülfertőződés megelőzése érdekében antibiotikumot ír fel. Valóban szükség van erre?

– Erről megoszlik a szakemberek véleménye. Valaki azt vallja, egyáltalán nem szükséges a megelőző antibiotikum-kúra. Kezelni azt kell, ami van. Mások abban az esetben javasolják, ha nagy esélye van a bakteriális felülfertőződésnek, és ha annak kialakulása esetén a lehetséges szövődmények súlyosak lehetnek. Például legyengült immunrendszerű betegek vírusos légúti megbetegedéseinél, amikor a szervezet saját védekezőképessége nem elegendő ahhoz, hogy kivédje az esetlegesen kialakuló bakteriális felülfertőződést, így tüdőgyulladás alakulhat ki. A legfontosabb, hogy ne ártsunk a betegnek.

– Azon túl, hogy gyakori alkalmazásuk rezisztenciát okoz, számos mellékhatása is van az antibiotikumoknak. Hogyan védhetjük ki ezeket?

– Az antibiotikumok nevükhöz híven nem válogatnak, kiirtják a hasznos bélflórát is. Ennek következtében sérül az emésztés, csökken a belekhez kötött immunitás hatásfoka, helyi gyulladásos folyamatok alakulnak ki. Elszaporodnak a káros baktériumok és gombák, valamint allergizáló, mérgező, tökéletlenül emésztett anyagok kerülnek a nyirok- és vérkeringésbe, hosszú távon gyengítve az immunrendszert. Ezért ha antibiotikum-szedésre kerül a sor, fontos, hogy az a lehető legrövidebb ideig tartson. Mellé javasolt komplex bélbaktérium-készítmény, amit az antibiotikum-kúra befejezése után még legalább egy-két hétig szedni kell. Nem kevésbé fontos a kímélő étkezés, a gyulladásellenes táplálkozás, a cukor, keményítőtartalmú ételek mellőzése, a vitamin- és folyadékpótlás, valamint a pihenés. Az antibiotikumok mellékhatásainak kivédésére ajánlatos a patikákban vény nélkül is kapható pro- és prebiotikumok szedése, melyek segítenek a normál flóra regenerálódásában. Probiotikumok alkalmazása javasolt az antibiotikum-terápia alatt is – de nem egyszerre kell bevenni az antibiotikummal –, illetve a terápia után még egy hétig. Azt javaslom, mindenképpen tartsunk be a három alapszabályt: csak orvosi receptre, mindig az előírt mennyiségben alkalmazzunk antibiotikumot és feltétlenül szedjünk hozzá probiotikumot.

Adalékok a témához:

1. az ukrán lakosság 35 százaléka „gyógyszereken él”
2. 45 százalékuk az orvos megkérdezése nélkül vásárol gyógyszert
3. 12,5 százalék a patikus tanácsait fogadja meg

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó