Milyen veszélyeket rejt a tél?

A síkvidéken az éjszakai hideg miatt befagytak a tavak, itt-ott hó borítja a földeket. A hegyekben pedig igazi tél van, olyannyira, hogy az illetékesek folyamatosan lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Mire érdemes ilyenkor odafigyelni? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Viktor Opaleniket, a megyei hegyimentő-alakulat helyettes vezetőjét.

– Mire hívná fel leginkább a téli csúszkálás kedvelőinek a figyelmét?

– A tavak, víztározók jege nem hízott kellő vastagságúra, a folyóinkon sem keletkezett még jégpáncél. Ám ha van is, életveszélyes rálépni. Számos veszély leselkedik a hegyvidékre kirándulókra , ha nem tartják be a biztonsági előírásokat. A leggyakoribb probléma az, hogy alábecsülik a természet erejét, illetve túlbecsülik a képességeiket. Rengetegen keresik fel vidékünket, hogy meghódítsák az ország legmagasabb hegycsúcsait. Télen az ilyen vállalkozás felér egy öngyilkossági kísérlettel. Jelenleg is fokozott a lavinaveszély. Az ezer méter feletti meredek lejtőkön vastag a hótakaró, ami a nappali órákban megolvad, és a súlya miatt bármikor elindulhat egy-egy hógörgeteg. Mégis akadnak olyanok, akik a figyelmeztetés ellenére nekivágnak a hegygerinceknek.

– Sok fejtörést okoznak a turisták?

– A kárpátaljai hegyimentők az idén már közel kétszáz turistacsoportot láttak el hasznos tanácsokkal. Tizennégyszer el kellett indítani a mentőegységeket, mert a felelőtlen egyének bajba kerültek. Emberéletben szerencsére nem esett kár, a legtöbb bajbajutottat épségben hozták le a gerincekről, 24 főt elsősegélyben részesítettek. Legutóbb a Pietrosz csúcs környékén kutattunk három eltévedt harkivi turista után. Szerencsére kissé összefagyva, de élve kerültek ki a kalandból. Azt megelőzően ugyanezen a hegyen egy 29 éves kijevi nő járt szerencsétlenül. Szakadékba zuhant, eltörtek a végtagjai, mozdulni sem tudott. Nyolc fős egységünk rátalált és kórházba szállította.

– Mekkora erőket tudnak mozgósítani baj esetén?

– A megyében 66 hivatásos hegyimentő áll készenlétben. Ez talán kevésnek tűnik, de előfordulnak extrém helyzetek, amikor egyéb segítséget is igénybe kell venni. Ilyenkor helyi önkéntesek és a katasztrófa-elhárítás munkatársai is besegítenek.

– Mennyi időbe telik, míg eljutnak a bajbajutottakhoz?

– A gyorsaság több tényező függvénye. A terepviszonyokon, az időjáráson is sok múlik. A lavinaveszélyre nekünk is oda kell figyelnünk. Kedvező körülmények között egy órán belül a helyszínen vagyunk, de olykor napokig is eltart a keresés. Mínusz húszfokos hidegben az idő valóban fontos tényező, mert minél tovább tart a kutatás, annál kevesebb a remény, hogy élve találjuk meg az illetőt.

 

 

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó