Ami mindig örök

Az elmúlt hetekben panaszáradat zúdult a Határhelyzet nevű Facebook-csoportra. A tagok egytől egyig a jelentősen megnövekedett várakozási időre panaszkodnak.

A bejegyzésekhez posztolt fotók és videók tanúsága szerint az ukrán–magyar és ukrán–szlovák határállomásokon az utazóknak több órás várakozásra kell felkészülniük. Ráadásul nemcsak a kocsisor torlódik, hanem az eddig többé-kevésbé jól működő gyalogos átlépésnél is tömegével várakoznak az emberek.

Az ukrán vendégmunkások az ünnepek után dolgozni most indultak vissza tömegével. S ez évente többször menetrendszerűen megismétlődik, ám valamilyen oknál fogva ez rendre meglepetésként éri a szerveket. Most, az ünnepek múltán, sem apadtak a sorok. Mindez a vámszabályok és a vámeljárás változásával magyarázható, ugyanis január 1-től 500 euróig és 50 kilogrammig terjedő árumennyiséget csak az hozhat be az országba, aki legalább 24 órát külföldön tartózkodott, vagy 72 órán belül csak egyszer lépte át a határt oda-vissza. Aki ennél gyakrabban teszi ezt 24 órán belül az csak 50 euró értékű árut hozhat be. Ezzel a szigorítással a “pidzsákolás” (a külföldről hozott árut a két határ között magánszemélyek veszik át, és vámmentesen hozzák tovább Ukrajnába) rendszerét igyekeznek felszámolni és nagyobb vámbevételre próbálnak szert tenni az ukrán szervek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy január elsejétől minden egyes határátlépő adatait ellenőrzik. Elsősorban azt vizsgálják, hogy az elmúlt 72 órában hozott-e be árút az illető. Illetve bármikor korábban hozott-e be személygépkocsit és mondjuk elfelejtett vele kilépni. Utóbbi miatt több ezer hrivnyás bírságra számíthatnak az érintettek.

Ha nem az ukrán hatóságok, akkor a magyar kollégáik vezetnek be szigorúbb ellenőrzést, vagy csak bal lábbal keltek és nincs kedvük dolgozni. A több órás veszteglés mellett lehetne panaszkodni a határőrizet és a vámhatóság munkatársainak modorára is. Az is előfordul, hogy lefagy a számítógépes rendszer, vagy áramszünet miatt szünetel egyik vagy másik határátkelő. Persze az áldatlan helyzetet orvosolni lehetne azzal, hogy növelik a létszámot a határátkelőkön, jelenleg bármilyen hosszú is legyen a sor, nem nyitnak meg minden kaput. Nehéz úgy családi kapcsolatokat ápolni, turizmust fejleszteni vagy határon átnyúló vállalkozást vinni, ha az embernek több órát kell rászánnia a határátkelésre.

Post Author: KISZó