Nuku pia!

A statisztikai adatok szerint Ukrajna lakossága évente 320 millió liter alkoholtartalmú italt fogyaszt. E tekintélyes mennyiségből mindössze 180 millió liter forgalmazása legális. A többit az árnyékgazdaságban gyártott és a feketepiacon értékesített vodka, konyak, bor képezi.

Ha csak ezt az adatot vesszük figyelembe, és nem számolunk az Ukrajna-szerte oly népszerű és bizton mondható, minden településen főzött kisüstivel, akkor is évi hét liter tömény szesz jut minden egyes ukrán állampolgárra. Egy kimutatás szerint húsz év alatt több mint duplájára nőtt az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

Sokan emlékezhetnek rá, Mihail Gorbacsov milyen drasztikus intézkedésekkel próbálta megfékezni a túlzott italozást. Kiirtott gyümölcsösök, sorsukra hagyott szőlőültetvények, az árusítást korlátozó drákói intézkedések jellemezték a “peresztrojka” időszakát. A parancsuralmi alkoholstop azonban csődöt mondott. Mi több, ráment a nagy szovjet birodalom. Igaz, az akkor hozott rendeletek, például az, hogy huszonegy éven aluliaknak tilos alkoholt eladni a vendéglátóhelyeken, máig érvényben vannak. De az is igaz, hogy senki sem törődik velük.

Azoknak a próbálkozásoknak sem lett komoly foganatja, amelyekkel egyes városaink önkormányzatai kísérleteztek. Ők megtiltották a szeszes italok este 21 és reggel 9 óra közötti árusítását. Az eredmény egyenlő a nullával. A szélmalomharcba most az ukrán parlament is beszállni látszik. Elkészült ugyanis egy 7490 számmal beiktatott törvénytervezet. Ez a jogszabály szigorításokat, a büntetési tételek növelését helyezi kilátásba a fiatalkorúakat kiszolgáló kereskedőkkel és a közterületen poharazgató állampolgárokkal szemben. A legkellemetlenebb meglepetés azonban az utcán ténfergő részegekre vár. Ha ugyanis hatályba lép a törvény, nemcsak az ittas járművezetőket, hanem a szeszmámorban leledző gyalogosokat is megszondáztathatják és megbírságolhatják a rendőrök. Nos, ilyen alapon minden kocsma és italbolt elé kiállhatnak majd a fogdmegek, hogy bírságokkal harcoljanak az alkoholizmus ellen. Ám nemigen jut rendőr minden palack pia mellé, s nem kizárt, hogy a kliensek őket is meginvitálják majd egy-két féldecire…

Post Author: KISZó