Kanyaró után jön a diftéria?

Hetek óta a kanyarós megbetegedésekről szólnak a hírek, már nyolc halálos áldozata van a kórnak. Egyre több a fertőzött, emiatt az országban több helyen tanítási szünetet rendeltek el, másutt áttértek a távoktatásra. Kárpátalján a técsői és a beregszászi iskolásokat küldték eddig kényszerpihenőre. Tetézi a problémát, hogy az ország nagy részén nincs oltóanyag, csupán ígéretekkel hitegetik a lakosságot.

Mennyire súlyos a helyzet, mit tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Mihajlo Poljakot, a megyei infektológiai kórház főorvosát.

– Jelenleg hány kanyarós betegről tudnak a megyében?

– Tavaly 416, idén eddig 331 esetet észleltünk. A fertőzöttek háromnegyede tizenhét éven aluli. Kórházi ápolásra idén 114-en szorultak, 107-en közülük ugyancsak gyerekek. A kórokozó az 1-4 és az 5-9 éves korosztályban fertőz a legintenzívebben, elsősorban az Ungvári, a Técsői járásban, valamint Ungváron. A jelenlegei helyzet egyenes következménye annak, amire évek óta figyelmeztettünk: a kötelező oltások elmaradása miatt lassan visszatérnek a rég elfeledett járványok.

– Az oltóanyaghiány már országszerte krónikussá vált az elmúlt években. Kárpátalján jelenleg sincs vakcina?

– Két hétig nem volt egyetlen dózis sem. Tavaly három alkalommal – januárban, júniusban és szeptemberben – kapott a megye szérumot kanyaró, mumpsz és rubeola ellen. Viszont a szükséges 88 ezer dózis helyett akkor is csak 26 ezret, azaz a mennyiség kevesebb mint egyharmadát. Nem véletlen, hogy a fertőzöttek 71 százaléka olyan kiskorú, aki nem kapott védőoltást. Mindössze 374 szülő ellenezte csemetéje vakcinálását, ami elenyésző szám, vagyis amikor a kijevi illetékesek azt állítják, hogy a szülői hozzáállás miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, az nem igaz.

– Hennagyij Moszkal azt nyilatkozta, a szaktárcához intézett számtalan levélre még csak nem is reagálnak Kijevben. Ezért Magyarországtól kért segítséget…

– A héten volt ez ügyben Kijevben egy értekezlet, melyen állítólag úgy döntöttek, hogy más megyékből 10 ezer dózist küldenek Kárpátaljára. Viszont azt, hogy mikor, nem tudni. Magyarország tavaly ötezer dózis oltóanyagot juttatott el megyénkbe, s további 15 ezret ígért az év végéig, ám ez szintén nem érkezett meg. A hivatalos ügyintézés lassúsága révén a külföldi segítség a héten futott be, nyolcezer adag szérum jött.

– Ha nem pótolják sürgősen a kötelező oltásokat, a kanyaró után a diftéria lehet a következő kór, mely járványt okozhat az országban, riogatnak az infektológusok. E még veszélyesebb kór ellen tudunk-e védekezni?

– A legutóbbi diftériajárvány idején – 1991 és 1998 között –Ukrajnában 20 ezren betegedtek meg, s 696 ember számára bizonyult végzetesnek a kór. E betegség rendkívül veszélyes, mivel a gyógyszerek ellenére magas elhalálozási arányt okoz. Megyénkben jelenleg elegendő mennyiségű diftéria elleni vakcina (AKDP) áll a rendelkezésünkre, így arra biztatok mindenkit, oltassa be csemetéjét a lakhelye szerinti illetékes poliklinika oltókabinetében. Felnőtteknél tízévente van szükség a revakcinálásra. Az oltás ingyenes.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó