Kitilthatják-e az oltással nem rendelkező gyereket az iskolából?

„Az érdekelne, kinek van joga arról dönteni, hogy látogathatja-e az iskolát az a gyerek, akinek nincs védőoltása?” – teszi fel a kérdést P. Erzsébet munkácsi járási olvasónk.

A Kárpáti Igaz Szó válaszért Homonai Lászlóhoz, Ungvár alpolgármesteréhez fordult.

– A számos ellentmondó hír ellenére Ukrajnában nincs járvány, csak a korábbi évekhez képest megnőtt a kanyarós betegek száma. Járványról akkor beszélünk, ha 100 ezer lakosra 100 eset jut, de ez a szám a betegség típusától is függ. A jelenlegi helyzetben a helyi önkormányzat illetékes bizottsága kötelezheti az oktatási intézményeket arra, hogy figyeljék és vegyék számba a megbetegedések számát, amit jelenteniük kell az önkormányzat felé. Az idevágó törvény értelmében járvány kialakulása esetén az önkormányzatnak joga van karantént hirdetni és tanítási szünetet elrendelni.

A lakosság járványos betegségek elleni védelméről szóló törvény értelmében azok a gyerekek, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat, nem látogathatják az oktatási intézményeket. Kivéve, ha ez egészségügyi okokból nem történt meg, ha az illetékes egészségügyi intézményben nincs vakcina, vagy ha a szülők kategorikusan ellenzik az oltást. Erről a szülőknek írásban kell nyilatkozniuk, ami rákerül a gyerek fejlapjára. Viszont az oktatási intézménynek nincs felhatalmazása arra, hogy kitiltsa a be nem oltott kiskorút a gyerekközösségből – nyilatkozta lapunknak Homonai László.

 

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó