Volt egyszer egy Nagy Háború…

Radvánc ma Ungvár külvárosa, az I. világháború idején azonban még önálló községet alkotott. Lakossága túlnyomórészt magyarokból állt, de sok sváb is élt itt. Az innen besorozott katonák közül a „Nagy Háború” frontjain tizenketten vesztették életüket, nekik állítottak emlékművet a falu temetődombja szélén, az egykori kőfejtőben kialakított emlékhelyen a hozzátartozók.

A kegyelethely két oldalán lévő kisebb márványtáblák magyar nyelvű feliratát a szovjet érában megrongálták, így az olvashatatlanná vált. Az évek során siralmas állapotba került alkotást a “GENIUS” Jótékonysági Alapítvány újította fel a II. Rákóczi Ferenc Főiskola közreműködésével. Az anyagi támogatást a Bethlen Gábor Alap biztosította.

– Ezek a katonák, akiknek az emlékművénél most állunk, ténylegesen a hőseink voltak. A legtöbbet adták, amit egy ember adhat, az életüket a hazájukért, az otthonukért, a családjukért. Ők teljesítették a kötelességüket, az utánuk jövő nemzedékeknek pedig az a kötelességük, hogy emlékezzenek rájuk – hangsúlyozta Kuti László ungvári magyar konzul.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő emlékeztetett, a mai Kárpátalja abban az időben frontvonal volt, hisz itt harcolt egymás ellen az osztrák–magyar és az orosz hadsereg. Az I. világháborút lezáró békeszerződések láttán pedig mindenki tisztában volt azzal, hogy a béke Európában nem lesz hosszú életű, és 20 évvel később egy még véresebb és pusztítóbb öldöklés vette kezdettét.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédében elmondta:
– Minden családnak voltak veszteségei, és ez a háború határozta meg sorsunkat. A XX. században egyfajta játékszerként tekintettek erre a kis területre, hol ide csatoltak bennünket, hol oda, nem törődve az itt élő emberek akaratával.

Az emlékmű újraavatási ünnepségének végén Kuti László konzul, az Ungvári Városi Tanács munkatársai, a KMKSZ képviselői, a Rákóczi főiskola tanárai, a Kárpátaljai Állami Levéltár delegációja, Rezes József, a megyei nemzetiségi osztály vezetője és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány nyolc tehetségpontjának koordinátorai, munkatársai és diákjai elhelyezték a megemlékezés virágait és koszorúit az emlékmű talapzatán, majd közösen elénekelték a Szózatot, áll a karpataljalap.net oldalán.

Később ugyancsak a megyeszékhelyen, az Egán Ede téren felavatták a Határmenti Együttműködési Fejlesztési Alapítvány, a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával létesült I. világháborús emlékművet.

Post Author: KISZó