Ugocsa: mától tanítási szünet

Mától tanítási szünet van érvényben a Nagyszőlősi járásban is, a Bereg-vidéken már korábban elrendelték ugyanezt.

Ülésezett a nagyszőlősi járási járványügyi bizottság, melyen megvitatták az influenza, kanyaró és leptospirozisos megbetegedések mértékét. Az év negyedik hetében 442 felső-légúti megbetegedésben szenvedő pácienst vettek nyilvántartásba, azon belül 247 gyereket. A gyengélkedők 66,1 százaléka iskolás, 33,2 százaléka óvodáskorú, s egyre többen szorulnak kórházi ápolásra. Éppen ezért a bizottság úgy döntött, hogy február 1-től 16-ig tanítási szünetet rendel el a járás valamennyi oktatási intézményében.

Döntésük indokolt is abban a tekintetben, hogy vidékünkön tovább tarol a nátha és a kanyaró is. Továbbra is feszült a járványügyi helyzet Kárpátalján. Az idei év eleje óta már 460 kanyarós fertőzöttet diagnosztizáltak, 79 százalékuk gyerek. Mint azt Viktorija Timcsik, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriuma járványügyi osztályának vezetője a KISZó-nak elmondta, az elmúlt héten 129 fertőzöttet vettek nyilvántartásba: 5 százalékkal kevesebb felnőtt, viszont több 10-17 éves gyerek kapta el a kórt. Mint arról írtunk, a napokban 8 ezer adag szérum érkezett a megyébe Magyarországnak hála.

A legtöbb esetet az Ungvári, a Técsői, az Ilosvai, a Rahói, a Szolyvai járásban és Ungváron jegyzik. Eközben a felső-légúti megbetegedések száma némileg csökkent. A betegszám csupán a megyeszékhelyen és az Ungvári járásban közelítette meg a járványügyi küszöböt. Jelenleg 100 ezer lakosra 242 fertőzött jut, akiknek 70 százaléka 5-17 éves, az Ilosvai, Beregszászi, Munkácsi járásban élő fiatal.

A KISZó annak is utánajárt, kitilthatják-e az iskolából azokat, akik nem rendelkeznek védőoltással.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó