Érettségizőknek kihagyhatatlan

A kárpátaljai magyar doktoranduszokat és aspiránsokat tömörítő Momentum Doctorandus szervezet idén hatodik alkalommal állította össze a Felvételi tájékoztató elnevezésű kiadványukat. Az évek során egyre vastagodó példány az érettségi, illetve felvételi előtt álló kárpátaljai magyar diákok számára készül.

A szerzők rengeteg hasznos információt közölnek a füzetben, elsősorban az ukrajnai felvételi rendszerről és az anyanyelvű továbbtanulási lehetőségekről. A szervezetben végzett ötévnyi szolgálata után nemrég leköszönt Kovály Katalin elnök mesélt lapunknak a részletekről, aki egyben évek óta a kiadvány egyik szerkesztője.

– Egyre szélesebb körű a kiadvány. Mit tartanak szem előtt az összeállításakor?

– A kiadvány megszületésében közrejátszott az is, hogy annak idején, amikor mi, jelenlegi doktoranduszok, érettségi előtt álltunk, örültünk volna, ha valaki egy ilyen összefoglaló írást a kezünkbe ad. Úgy gondoltuk, ez abszolút hiánypótló dolog lenne Kárpátalján. Az elsődleges célunk a megjelentetéssel az, hogy magyar nyelven végezhető szülőföldi felsőfokú tanulmányokra ösztönözzük a diákokat. Viszont mindenképpen egy olyan füzetet szerettünk volna, ahol minden lehetőség és információ megtalálható egy helyen. A legfontosabb szempont az, hogy teljes körű tájékoztatást adjunk és mindezt közérthetően tegyük. Linkekkel és kiemelésekkel egészítettük ki a szöveget, hogy a fiatalok nyomon tudják követni az esetleges változásokat, frissítéseket a következő hónapokban. A másik szempont pedig, hogy az érettségizők számára figyelemfelkeltő és érdekes legyen a kiadvány. Ezért illesztettünk a szöveg mellé sok színes ábrát és grafikát.

A leírtakat mindig több szakmai lektor ellenőrzi, ezért a füzet naprakész, pontos és megbízható információkat tartalmaz. Az online megjelenő, lapozható és letölthető kiadványok mellett évente általában 800 példány nyomtatásra is kerül, mely a kezdeti harminc-negyven laphoz képest lassan eléri a kilencven oldalas terjedelmet. A Túl a felvételin fejezetet idén kibővítették az ifjúsági szervezetek bemutatásával, ahol a művészeti egyesületek, irodalmi társaságok, egyházi és kulturális szervezetek is helyet kapnak. Mindezt azért tartották fontosnak, mert a tapasztalatok alapján az érettségizők hiányos ismeretekkel rendelkeznek e téren és szerették volna szélesíteni látókörüket a körülöttük zajló társadalmi lehetőségekről.

– Milyen visszajelzéseket kapnak?

Szerencsére egyre pozitívabbakat. A kárpátaljai oktatási intézmények már ismerik, és várják a kiadvány megjelenését. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy olyan tájékoztató füzet, melyben egyik intézmény ellen vagy mellett sem „kampányolunk”, hanem széles körű és átfogó ismereteket kívánunk nyújtani a lehetőségekről, a választható intézményektől és szakirányoktól kezdve a kollégiumi elhelyezéseken és ösztöndíjakon át egészen az alternatív lehetőségekig. Emellett rengeteg hasznos tanács és adminisztrációs segítség is helyet kap benne. Ilyen téren a Felvételi tájékoztatónk egyedülálló a Kárpát-medencében. Azt követően, hogy január folyamán megjelenik a kiadvány elektronikus változata, a füzeteket igyekszünk február közepéig mi magunk eljuttatni a diákokhoz, hogy még kellő idejük legyen annak áttekintésére és a döntésük átgondolására. Évente 35-40 intézménybe jutunk el Kárpátalja-szerte. A körút során, a tájékoztató tartalmának bemutatása mellett, a Felvételi kérdezz-felelek! programunk keretein belül felajánljuk segítségünket az érettségi, felvételi időszak előtt álló diákok számára a további adminisztrációs teendőkben. Tanácsot kérhetnek tőlünk az intézmény vagy szak kiválasztásában, illetve egyéb, a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekben is fordulhatnak hozzánk. Ez egy nagyon intenzív időszak, rengeteg kérdéssel keresnek meg minket. Reméljük, idén is hasznosnak bizonyul a kiadványunk és egy kicsit könnyebbé tehetjük a diákok és a szülők számára ezt a nehéz időszakot.

 

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó