Köhög, tüsszög, rekedt? Téli allergia is lehet

Az allergia rengeteg ember életét megkeserítheti: tüsszögés, szempirosodás, köhögés, állandó orrfolyás és -dugulás a mindenki által jól ismert tünetek. Igaz, az allergia a legritkább esetekben jár fájdalommal, de a betegek életminősége jelentősen romlik. A folytonos szipogás, a tüsszögés idegesítő, zavaró, időnként kifejezetten kínos – nemcsak saját maguk, hanem a családtagok vagy a kollégáik számára is.

– A szokatlanul enyhe tél hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már januárban megjelenhet a levegőben. Az allergiások életét először a mogyoró és az éger virágpora keseríti meg. Ha az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenvedünk, érdemes utánajárni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének – a penészgomba és a poratka okozhat panaszokat – magyarázza Alla Petriscsak allergológus. – A szezon kezdetét csak az késleltetheti, ha hidegebbre vagy csapadékosabbra fordul az idő. Ha ugyanis az első allergiát okozó növények, az éger és a mogyoró virágzását nem akadályozza az időjárás, akkor január végétől megjelenhet a virágporuk a levegőben. Ezért az allergiásoknak ajánlatos megkezdeniük a védekezést a tünetek mérséklése érdekében.

– Földünk minden harmadik lakója szenved az allergia valamely formájától. Mi okozza az érintettek számának folyamatos növekedését?

– Az elmúlt 30 évben tízévenként a duplájára nőtt az érzékenyek száma, nem hiába emlegetik az allergiát civilizációs betegségként. A kiváltó okok között a szakemberek elsősorban a levegő és a víz egyre nagyobb mértékű szennyezettségét, a rossz minőségű, sokszor ártalmas adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket említik, de a feszített életritmus, a stressz sem kedvez az immunrendszerünknek. Orvosi szaknyelven szólva pedig az allergia – immunbetegség, melyet a különféle anyagok iránti fokozott érzékenység jellemez, s más-más tüneteket produkál a velük való érintkezés során, melyeket az egészséges emberek nem tapasztalnak.

– Bárki allergiássá válhat?

– Hajlamosító tényező például az örökletesség. Mai ismereteink szerint közel 20 ezer úgynevezett allergens anyag létezik, melyek első látásra akár ártalmatlannak is tűnhetnek: virágpor, gyümölcslé, állati szőr, madártoll, háztartási por, penész, orvosság… Az allergiás tünetek általában reggelente a legrosszabbak, emiatt nehezebb az ébredés és pont akkor érzi magát lassúbbnak, figyelmetlenebbnek az ember, amikor a legnagyobb szükség lenne a frissességre. Arra csak ritkán gondolnak, hogy a “tettes” házon belül lapul, a beteg ágyában, szőnyegben, kanapéban, a bútor mögött vagy a sarokban. Az allergiás orrdugulás, amellett, hogy rontja az életminőséget, komolyabb betegségekhez is vezethet; többek között arcüreggyulladáshoz vagy fülbetegségekhez, ráadásul az allergiának asztma is lehet a szövődménye. Az állandóan gyulladásban lévő, az orrfújás során “megkínzott” orrjáratok pedig a fertőzésekre, vírusokra is fogékonyabbak.

– Milyen gyógyszerekkel szüntethetőek meg a tünetek?

– Ma már számtalan készítmény áll az orvosok rendelkezésére – tabletták, sprayk, kenőcsök, melyek javítják a beteg közérzetét. Azonban tartsuk be az orvos utasításait, ne kezdjünk öngyógyításba, ellenkező esetben a tünetek tovább súlyosbodhatnak. Miután a páciens állapota normalizálódik, az allergiát kiváltó tényező meghatározására el kell végezni egy speciális tesztet.

– Kárpátalján hol végeznek ilyet?

– A megyei kórházban, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinikán, a Munkácsi Megyei Gyermekkórházban, illetve az Aknaszlatinai Országos Allergológiai Kórházban.

 

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó