Szemproblémák: úszkál, viszket, vibrál

Már a középkorúak mindennapjait is számos szemészeti probléma keserítheti meg, és az idősebbek között pedig nagyon kevesen vannak, akik nem szemüvegesek. Melyek a gyakoribb időskori szembetegségek? – kérdeztük Oleg Morozt, a megyei kórház oftalmológusát.

– Az idős emberek gyakran panaszkodnak állandó szemviszketésre. A viszkető, égő érzés oka vagy a hormonális változásokban, vagy a Sjörgen-szindróma nevű autoimmun betegségben keresendő. A szervezetünk a könny révén nedvesíti a szemet, ha ez valami miatt nem történik meg, látószervünk viszketni, égni kezd. A középkorú nők különösen veszélyeztetettek, mert menopauza idején szervezetükben lecsökken az androgén szintje. Műkönny, speciális zselé, szemcsepp vagy krém segíthet ezen. De az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek is hozzájárulhatnak a száraz szemek elleni küzdelemhez.

– Rendkívül riasztó tudnak lenni a villódzás és az „úszkáló” fekete pontok.

– Ha becsukjuk a szemünket, és úszkáló fényeket vagy villódzást látunk, az bizonyos szintig teljesen normális. Ezek ugyanis a szemünkben található, elhalt sejtek vagy mikroszkopikus porszemcsék, melyek a szem zselés állagú, lassan, de folyamatosan zsugorodó szöveteiben mozognak. Az idő előrehaladtával ezekből sokkal többet érzékelhetünk, de különösen gyakoriak azoknál, akik rövidlátóak, szemműtéten estek át, vagy sérült, gyulladt a szemük. Ha a tünetek hirtelen jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert az a retina sérülésére is utalhat!

– Milyen panaszokkal keresik még fel az idős emberek?

– Például zavaró sötétségről beszélnek. Ha egyre nehezebben igazodunk el a félhomályban, vagy este félünk autóba ülni, mert nem látunk elég élesen, valószínűleg szürke hályog, vagyis katarakta van a háttérben. Ez esetben tulajdonképpen a szemlencsében található fehérjék összeragadnak, ami zavarja az éleslátást. Előfordulhat, hogy teljesen elhomályosul a látás. A kockázati tényező az életkor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a túlsúly vagy a napfény. Az egészséges életmód és a napszemüveg segítségével csökkenthetjük a betegség kockázatát, ha azonban már kialakult a szürke hályog, az speciális szemüveggel, esetleg műtéttel kezelhető. Ugyancsak előfordul, hogy színek, hajlított vonalak jelennek meg a látótérben, ami az időskori makuladegeneráció, az egyik legsúlyosabb szembetegség, ami elsősorban a nőket érinti (azért, mert a hölgyek várható élettartama magasabb). A makuladegeneráció a retina azon részét érinti, mely a színérzékelésért és az apróbb részletek észrevételéért felelős. Tünetei közé tartozik az éleslátás lassú elvesztése, a vakfoltok megjelenése, az egyenes vonalak pedig hajlítottnak tűnhetnek. Az egészséges életmód szabályainak betartásával csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét, ahogyan a dohányzás abbahagyásával és az omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel is.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó