Újabb magyarellenes provokáció

Ukrajnának és Magyarországnak a viszonya a tavaly elfogadott új oktatási törvény miatt feszült. A kapcsolatokat beárnyékolták az időről időre megismétlődő magyarellenes cselekmények. Elég emlékezni a Karpatszka Szics és a Szvoboda közös vonulására Beregszászban, a zászlószaggatásokra, de ide sorolható többek között a vereckei emlékmű sorozatos megrongálása, vagy az ungvári Petőfi-szobor festékkel való leöntése. Mindezeken túl az országos sajtóban rendszeresen jelennek meg különböző „tényfeltáró” riportok, melyek szeparatizmussal vádolják meg a kárpátaljai magyar közösséget.

Az újabb ellenünk irányuló akcióra vasárnap hajnalban került sor, amikor gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája épületére Ungvár belvárosában. Brenzovics László, a szervezet elnöke, az ukrán parlament képviselője úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy garázda cselekményt követtek el. Az épületben szerencsére komolyabb kár nem keletkezett. Sőt, hétfőre már nyoma sem volt a támadásnak, az épületen keletkezett sérüléseket szépen eltakarították, amiről Zunko Barnabásnak, a KISZó fotóriporterének a helyszínen készült felvétele is tanúskodik.

„Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek operatívan reagáltak” – hangsúlyozta, s reményét fejezte ki, hogy az esetet a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az nem okoz kárt az ukrán–magyar kapcsolatokban.

Az incidensre reagált Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, mely elítélte a történteket.
„Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy mielőbb találják meg a bűnösöket, és derítsék fel, mi motiválta őket tettük elkövetésekor. Továbbá elvárjuk, hogy garantálják a kárpátaljai magyarok biztonságát. Ez is igazolja annak a magyar kezdeményezésnek a jogosságát, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelői ne csak az ország keleti, hanem a nyugati felében is legyenek jelen” – áll a minisztérium közleményében.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter határozottan elítélte a KMKSZ ungvári központi irodája elleni Molotov-koktélos támadást. Az ukrán diplomácia vezetője Twitteren közzétett bejegyzésében szégyenteljesnek minősítette az incidenst. Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes azon meggyőződésének adott hangot, hogy az akció mögött Moszkva áll, ugyanis a Kreml érdeke a viszály szítása Ukrajna és Magyarország között.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere a városvezetés hivatalos honlapján kommentálta a támadást. Követelte, hogy a hatóságok mielőbb derítsék fel, kik voltak az elkövetők. Véleménye szerint provokátorok állnak a háttérben, akik arra törekednek, hogy konfliktust szítsanak a többnemzetiségű, multikulturális városban. A városvezető hangot adott azon meggyőződésének, hogy a próbálkozások nem fognak sikerrel járni, mert a megyeszékhely mindig is a tolerancia és az egység jelképe volt Ukrajnában.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó