Nem ez az első – tudják, mi a dolguk

Mint arról a napokban beszámoltunk, a terjedő felső-légúti megbetegedések megelőzése érdekében több helyen tanítási szünetet rendeltek el. A Bereg-vidék iskolásai január 29-től február 9-ig maradnak otthon, a Nagyszőlősi járás valamennyi oktatási intézménye pedig február 1-től 16-ig tart zárva.

Az Ungvári járásban egyelőre nincs karantén az influenza miatt, habár többek között a megyeszékhelyen tartják számon a legtöbb kanyarós fertőzöttet. Az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium igazgatója nem tartja kizártnak, hogy rövidesen náluk is kényszerpihenőt rendelnek el.

– Szükség lenne a tanítás felfüggesztésére?

– Furcsa helyzet állt elő: a tanulók nálunk inkább már kifelé lábalnak a betegségből – jegyzi meg Kovács Péter. – A múlt héten sokkal több hiányzónk volt, mint most. Ma számoltuk ki: a diákok 21 százaléka hiányzik, ebből kb. 16-17 százalékuk lehet, aki valóban az influenza tünetei miatt maradt otthon. A mai naptól kezdve számadással tartozunk erről a tanfelügyelőségnek. A tapasztalat az, hogy miután elkezdenek ilyen adatokat kérni napi rendszerességgel, egy héten belül karantént hirdetnek.

– Mit eredményezne a kimaradás?

– Ez attól függ, milyen hosszú a szünet. Ha csak egy vagy két hétről van szó, akkor azt meg lehet oldani a tananyag sűrítésével. Ilyenkor legalábbis ezt adják parancsba. Ez sem szombatonkénti tanulást, sem pedig több órát nem von maga után. Már túl vagyunk egy-két karanténon, s ez működni szokott.

A Beregszászi Városi Tanács oktatási főosztályának vezetője nem örül a kialakult helyzetnek, viszont hasonlóan pozitívan áll hozzá:

– Nem ez az első karantén az iskolák életében – mutat rá Babják Edit. – Tavaly februárban is volt egy kéthetes szünetünk. Ez már sajnos lassan „hagyománnyá” válik az egyre gyakoribb betegségek, vírusok miatt. Épp ezért a tanárok tudják, mi az eljárás ilyenkor, felkészülten cselekednek.

– Az iskolák rendelkeznek bizonyos autonómiával. Arról nem dönthetnek, hogy bezárnak vagy sem?

– Ezt a döntést nem mi hozzuk meg, hanem egy illetékes bizottság. A medikusok természetesen meghallgatják a tanügyi osztály vezetőit, illetve az igazgatókat, viszont ez sokkal összetettebb annál, mint hogy a direktor egyedül dönthessen erről.

– Összefüggésbe lehet hozni a karantént a fűtéssel való spórolással?

– Semmiképpen sem. Soha nem manipulálunk az adatokkal, senki nem mer ekkora felelősséget vállalni. A szakértőkre bízzuk, mikor és mennyi időre kell bezárni az intézményeket. A fűtési szezon és az időjárás ebben nem befolyásol minket.

A Nagyszőlősi járás egyik oktatási intézményének igazgatója lapunknak elmondta: náluk alig akadt beteg, a határozat értelmében mégis el kellett rendelniük a pihenőt.

– Van létjogosultsága a döntésnek?

– Attól függetlenül, hogy itt nem volt magas a megbetegedések száma, helyesnek tartom a megelőzés szempontjából bevezetett tanítási szünetet, mivel a távolabbi község óvodájában több náthásról hallani – jegyzi meg az ugocsai vezető. – Az oktatók a „kényszerpihenő” ideje alatt is bejárnak az intézményekbe, számunkra ez az időszak nem jár anyagi hátránnyal, azt ígérték, a fizetésünket ugyanúgy megkapjuk.

 

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó