Magyar Levente: elmozdulás történt

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerda délelőtt Ungváron maratoni hosszúságú kétoldalú megbeszélést folytatott Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel. A találkozót mindkét fél pozitívan értékelte. Több témát is érintettek, ezek közül a legfontosabb a magyar kisebbséget sújtó ukrán oktatási törvény volt.

– Komoly előrelépést tettünk abba az irányba, hogy visszatereljük a magyar–ukrán kapcsolatokat megfelelő mederbe – fogalmazott a zártkörű, háromórás megbeszélést követően Magyar Levente, hozzátéve, hogy ez a baráti együttműködés kerete.

Magyarország az elmúlt nehéz években támogatta Ukrajnát, összesen mintegy 100 millió dollárt folyósítottunk az országnak támogatásként a Majdan óta.

Ukrajnára baráti országként tekintünk, sikerében, erejében vagyunk érdekeltek, és abban, hogy Ukrajna maga mögött hagyja a nehézségek időszakát. Az elmúlt hónapokban komoly tehertételt jelentett a kapcsolatok építésében az oktatási törvény mindkét ország közvéleménye által ismert ügye. Azt gondolom, hogy a mai nap jelentős elmozdulást hozott ebben a tekintetben. Hiszen az ukrán kormány úgy döntött, hogy egy hét múlva, február 14-én fogadja a magyar kisebbség vezetőit és megkezdik a konzultációt a tervezett oktatási reformmal kapcsolatban.
Az államtitkár kihangsúlyozta, arra vonatkozó vállalás is elhangzott, hogy

az ukrán kormány a jelenlegi oktatási rendszerben semmilyen változást nem eszközöl mindaddig, amíg az nincs egyeztetve a kisebbségek képviselőivel.

– Ezt előremutató hozzáállásnak tartom, és nagy reményeket fűzök a következő hetek tárgyalásaihoz, hogy végleg magunk mögött tudjuk ezt a kérdést. Bízom abban, hogy Ukrajna és Magyarország tudja folytatni azt a zavartalan baráti építkezést, amit Ukrajna függetlenné válása óta folytatott a két ország. Ez a dolgok normális rendje – jelentette ki Magyar Levente.

A tanácskozás részleteiről a Kárpáti Igaz Szó a későbbiekben számol be bővebben.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó