Budapest rácáfolt Kijevre – nincs megállapodás

Semmifajta megállapodás nem született az ukrán oktatási törvényről, Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

 

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint az ukrán külügyminisztérium megállapodásra jutott magyar partnerével az oktatási törvény ügyében. A helyettes államtitkár azt írta: az ukrán médiában megjelent hír hazugság, a helyzet ezzel éppen ellentétes. Menczer Tamás kiemelte: “a magyar kormány álláspontja változatlan és sziklaszilárd”, Ukrajna mindaddig nem kezdheti meg az oktatási törvény végrehajtását, amíg nem állapodik meg minden kérdésben a nemzeti kisebbségekkel, így a kárpátaljai magyarokkal.

– Örülünk annak, hogy a jelek szerint a konzultációk lassan megkezdődnek, a kárpátaljai magyarság számíthat a magyar kormány teljes támogatására – fogalmazott.  A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány csak akkor fogja feloldani Ukrajna nemzetközi törekvéseit blokkoló politikáját, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, hogy az oktatási törvény minden részletéről megállapodás született. “Ettől még messze vagyunk” – áll a közleményben.

Az ukrán médiában, szokás szerint, finoman fogalmazva is másként kommentálták Magyar Levente és Vaszil Bodnar külügyminiszter-helyettesek szerdai ungvári találkozóját. A budapesti diplomácia most ezekre a félremagyarázásokra reagált.

Kijev csak látszatengedményeket tesz az oktatási törvény kapcsán – ezt már Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Kutatóközpontjának főmunkatársa mondta. A kárpátaljai származású szakértő szerint egyelőre szó sincs arról, hogy a kijevi vezetés újratárgyalná az oktatási kerettörvényben foglalt azon rendelkezéseket, amelyek a kisebbségektől korábban megszerzett jogokat vonnak el.

Az átmeneti időszak meghosszabbítása felfogható úgy is – fűzte hozzá –, hogy a komplex oktatás reformot rögzítő törvény végrehajtására a jelenlegi körülmények között nincs elegendő forrás. Ahhoz, hogy a kisebbségi jogok ne sérüljenek, a kerettörvény vonatkozó részeit teljesen újra kellene tárgyalni – szögezte le Fedinec Csilla.

A KISZó már írt arról, miközben Kijev egyet mond, a gyakorlatban merőben mást csinál.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó