Íz és hagyományőrzők hete

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Konyha Hetét Kárpátalján. A programban a résztvevő kárpátaljai éttermek jelentős árengedménnyel kínálják magyar tradicionális ételeiket. Csütörtökön (február 8-án) 50, a hét többi napján 25 százalékos kedvezménnyel várták, illetve várják a vendégeket. A vasárnap (február 11.) estig akció célja: megőrizni és átadni a szüleink, nagyszüleink konyhaművészetét, megszerettetni a magyar gasztronómia ízvilágát.

A négynapos rendezvényt Magyarország Beregszászi Konzulátusán nyitották meg, a megjelenteket Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) tiszteletbeli elnöke köszöntötte, majd Csizmár Sarolta, a szervezet alelnöke osztotta meg gondolatait a média képviselőivel, aki kifejtette, nem titkolt szándékuk az akció segítségével egyre több turistát csalogatni a térségbe.

– A magyar konyha hagyománya Kárpátalja számára olyan kincs, amit a háziasszonyokkal, a turisztikai szolgáltató szférában dolgozókkal összefogva érdemes óvni, népszerűsíteni és megőrizni – mondta.

A látogatók jutalomsorsoláson vehetnek részt és értékes ajándékokban részesülhetnek. A sorsoláson való részvételhez az étterem nevével ellátott, fogyasztást igazoló számlát legkésőbb március 10-ig kell eljuttatni a 90200 Beregszász, Görbe u. 6. számra (Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács) személyesen vagy postai úton.

– A magyar nemzetpolitika nemcsak Kárpátalján végzi a dolgát, hanem szerte a világban. Dél-amerikai ösztöndíjasaink mindig arról számolnak be, hogy a töltött káposzta jelenti a magyar nemzeti identitást a Föld azon részében – fejtette ki dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa. Mint mondta, több program alkalmával mutathatja meg Kárpátalja az értékeit Magyarországon is.

– Rengeteg rejtőzködő érték van Kárpátalján, nemcsak a magyar, hanem a többségi nemzet közösségeiben is.

Tehát a Magyar Konyha Hete nemcsak a speciálisan magyar ételeket kívánja népszerűsíteni, hanem az egész régió kultúráját is támogatni kívánja.

Ezért természetes, hogy Magyarország kormánya anyagilag ehhez is hozzájárul, mint minden jó kezdeményezéshez – jegyezte meg a kormánybiztos.

Ízelítőként a jelenlévők megkóstolhatták az ott kínált finom ételeket és borokat.

 

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó