Távoktatás van, tanulás nincs

Egyes helyeken villanymelegítővel próbálják kiegészíteni a fűtést, máshol meg lekapcsolják a gázt, mondván: ablakon kidobott pénz arra költeni.

Több ukrán felsőoktatási intézmény is áttért a távtanulásra. A tantermi foglalkozásokat márciusig szüneteltetik annak érdekében, hogy spóroljanak a fűtési költségeken – olvasható az ukrán portálokon. Minden egyetem önállóan döntött a tanítás felfüggesztéséről, Ukrajna Oktatásügyi Minisztériuma nem hozott központi rendeletet. Azt azonban a tárca megerősítette, hogy az egyetemek ezzel spórolni szeretnének. Ugyanis azt a pénzt, amit a kommunális költségekért fizetnének, fejlesztésre fordítanák, például kiegészítő felszerelést vennének.

A hírek szerint távoktatásra tért át a nívós Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem is. Január 24 és február 28.-a között a karok és az intézetek tudományos és alkotói gyakorlatot tartanak, önálló munkaként végzik el a feladataikat. – áll az egyetem oldalán közzétett hivatalos közleményben.

Ezt az oktatási formát tavaly és tavalyelőtt is gyakorolták már a Sevcsenko egyetemen. Azonban nem ez az egyetlen felsőoktatási intézmény melyben ezt a megoldást választották. A legnagyobb lembergi egyetem, a Lembergi Politechnikum is távoktatással működik a téli időszakban. A huszonötezer diákot számláló egyetem rektorhelyettese a Zaxid.net-nek adott interjújában azt nyilatkozta: most 40 százalékkal többet kell költeniük a gázra, mint a múlt éven.
Hasonló rendszert vezetett be Ternopil, Csernovic és Odessza néhány egyeteme is.

Azt, hogy a távoktatás hogyan valósul meg a gyakorlatban, senki sem tudja, csak az adott intézmény dolgozói, diákjai – húzza alá Spenik Sándor. Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet igazgatója elmondta, a magyar kar életében szerencsére még csak egyszer volt példa a téli szünet meghosszabbítására, az is csak egy héttel tartott tovább a megszokottnál. Idén a hallgatók február 12-én gond nélkül megkezdik a szemesztert.

– Hogyan hat a diákokra a távoktatás?

– Ez egy jól hangzó dolog, viszont a gyakorlatban bajosan működik. Nem tartom jó megoldásnak. Ha a diák nappali tagozaton tanul, akkor be kell járnia az egyetemre, meghallgatni az előadásokat. Ezt semmiféle távoktatás nem helyettesíti.

Pláne, ha első vagy második évfolyamosokról van szó. Nekik még nincs szakmai gyakorlatuk, így azt sem tehetik meg, hogy az alatt az időszak alatt, amíg a rendes oktatás szünetel, ezt elvégzik. Véleményem szerint mindenképp rossz hatással van a diákokra az efféle tanulás, a tanulmányi eredményeiken biztosan meglátszik majd.

Simon Rita

Forrás:

Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó