Ungváron járt a Kárpát-Haza OperaTúra

A Magyar Állami Operaház 133 éves történetének egyik legnagyobb vállalkozását valósítja meg, amikor két nagyszabású produkcióval bejárja a külhoni magyarok által leginkább lakott településeket. A tavaly szeptemberben indult turné eddig páratlan sikert hozott.

A Magyar Állami Operaház művészei először látogattak Erdélybe és a Partiumba, a 8 állomáson bemutatott 16 előadást több mint 23 ezer ember látta. Február 6. és 24. között a társulat Kárpátalja, Felvidék, Délvidék és Őrvidék városaiban mutatja be Ronald Hynd koreográfus Lehár Ferenc világhírű operettje, A víg özvegy zenéjére készített balettváltozatát, valamint Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját.

Minden magyar embernek szüksége és joga van arra, hogy a nemzethez tartozónak érezze magát. Különösen fontos ez azok számára, akiknek egy történelmi döntés hozadékaként más országban, más kulturális környezetben kell megőrizniük nemzeti identitásukat. Halmozottan fontos a segítség azoknak, akik szórványban élnek. A projekt célja, hogy a határon túli valamennyi vidéken nagyszabású műsorokat tartsunk az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere, mondta el köszöntőjében többek között Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja az ungvári Junyiszty-sportcsarnokban A víg özvegy előadása előtt.

Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója hangsúlyozta: két olyan darabot választottak, amely a magyar mellett a más nemzetiségű helyi közönséget is megszólíthatja, és megadja a választás lehetőségét is, hiszen műfajilag és hangulatát tekintve is nagyon különböző előadásokról – egy tragédiáról és egy felhőtlen szórakozást ígérő balettről – van szó. Mint elmondta, a turné szervezésekor fontosnak tartották, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak, ezért a produkciókat teljes létszámú, hiánytalan fellépői gárda adja elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 12 kamionnal és 12 autóbusszal, mintegy négyszáz fős csapattal érkeztek. A házigazdák részéről Olekszandr Petik, a megyei közigazgatás helyettes elnöke köszöntötte a vendégeket.

A víg özvegy népes szereplőgárdájának soraiban Kozmér Alexandra, Kim Minjung, Elizaveta Cheprasova és Pokhodnykh Ellina mellett a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja, Oláh Zoltán szerzett maradandó élményt a több mint ezerfős nézőseregnek, mely perceken át állva tapsolva köszönte meg a művészek előadását. A Hunyadi Lászlót, Erkel első mesteroperáját a turné alkalmával kettős szereposztásban vitték színre. A főbb szerepekben az Opera olyan kiváló énekeseit, mint Szappanos Tibort, Rácz Istvánt, Rálik Szilviát, Miklósa Erikát, Kelemen Zoltánt és Kálnay Zsófiát, a címszerepben pedig Kiss B. Atillát láthatta a közönség.

A társulat ungvári előadásai után Kassára, Érsekújvárra, Pozsonyba, Szabadkára, Eszékre, Lendvára és Felsőőrre látogat. A Kárpát-Haza OperaTúra a magyar kormány támogatásával valósul meg.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó