Kárpátalján emberéletet követelt a kanyaró

Kárpátalján kanyaró következtében életét vesztette egy ötéves kislány. A megyében ez az első halálos kimenetelű eset, országos szinten ezzel nyolcra emelkedett az áldozatok száma.

A tragédia február 5-én történt, a Munkácsi Megyei Gyermekkórházban. A técsői járási Láziban élő kislány január 14-én betegedett meg. A 39 fokos láz után megjelentek rajta a kanyaró tipikus tünetei is. Egy héttel korábban az édesanyja is kanyarós lett. A szülők ennek ellenére csak öt nap múlva, január 19-én keresték fel a Técsői Járási Kórházat. A gyermek ekkor már nagyon súlyos állapotban volt, azonnal lélegeztető gépre kapcsolták.

– Mivel állapota nem javult, két nap múlva átszállították a Munkácsi Megyei Gyermekkórházba, ahol január 22-én a laboreredmények ismét csak alátámasztották a kanyaró tényét. A helyi szakembereken kívül Kijevből, a Nemzeti Egészségügyi Akadémiáról is hívtunk egy infektológust és egy aneszteziológust, ám az ő erőfeszítéseik is eredménytelennek bizonyultak, a kislány belehalt a kanyaró súlyos szövődményébe – mondta el a KISZó-nak Tetyana Mico, a megyei egészségügyi főosztály megbízott vezetője. A gyereknek nem volt meg a kötelező védőoltása, amit egyéves korában kellett volna megkapnia, mivel a szülei vallási okokra hivatkozva, kategorikusan elzárkóztak a vakcinálástól.

Fegyir Jarina, a Técsői Járási Kórház főorvosa a járási tanács épületében tartott tájékoztatóján elmondta, intézményükben jelenleg 40 kanyarós beteget ápolnak, közülük 12 felnőtt. Mivel a járványügyi osztály csak 30 férőhelyes, a betegek nagy száma miatt további 15 ággyal bővítették a részleget. Naponta 3-4 újabb fertőzöttet vesznek nyilvántartásba a járásban. Egyelőre nem lassul a kór terjedésének üteme.
Megyei viszonylatban a múlt hét elején ugyan némi visszaesést észleltek, ám később ismét 30-35 esetet diagnosztizálnak a szakemberek, közli Hennagyij Moszkal saját honlapján. Az év eleje óta összesen 715 esetet vettek nyilvántartásba, közülük 566 tizenhét év alatti gyerek. A fertőzöttek 70 százaléka nem rendelkezik védőoltással, mivel a megye évek óta nem kap megfelelő mennyiségű vakcinát. Azon szülők száma, akik tudatosan elállnak gyermekük beoltásától, nem jelentős, tavaly és az idén eddig összesen 317 ilyen volt.

– Kárpátalja éves kanyaró elleni vakcinaszükséglete 90 ezer dózis. Tavaly megyénk mindössze a szükséges mennyiség egyharmadát kapta meg Kijevből, egy évvel korábban még ennél is kevesebbet. Jelenleg azzal a nyolcezer korszerű Priorix – kanyaró, mumpsz és rubeola elleni – oltóanyaggal vakcinálják a gyerekeket Kárpátalján, amit Magyarország humanitárius segély formájában ajánlott fel, ám ez is legfeljebb két hétre elegendő. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által korábban megígért tízezer adag helyett már csupán kétezret szán régiónknak, ám nem tudni, ez mikor érkezik meg – mondta el az eset kapcsán Jaroszlav Halasz, a megyei közigazgatás elnökének sajtószóvivője.

Idén eddig 3554-en betegedtek meg Ukrajnában, ebből 2389 gyerek. A kanyaró tavaly nyári terjedése óta 6500 fertőzöttet jegyeznek. A szakemberek a betegség terjedéséért egyértelműen az oltóanyaghiányt, s a miatta kialakult oltási rend elmaradását teszik felelőssé. Jelenleg nincs olyan megyéje az országnak, ahol ne észlelték volna a kórt. A legtöbb beteg Ivano-Frankivszk, Odessza, Kárpátalja és Lemberg megyében van.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó