Miért szippantanak be a függőségek?

Világszerte, azon belül Ukrajnában is folyamatosan nő az alkoholisták, a kábítószerfogyasztók és a dohányosok száma. A káros szenvedélyek, az egészségtelen életmód következtében egyre többen veszítik életüket. Vajon miért terjed járványszerűen a drogfogyasztás? – tettük fel a KISZó Szempont-rovatában a kérdést a káros szenvedélyek megelőzését célzó egyhónapos kampány kapcsán Vaszil Krucsanicának, a megyei narkológiai gondozó főorvosának.

– A világon 1 milliárdra teszik azok számát, akik már éltek valamilyen kábítószerrel. Ukrajnában 200 ezren szerepelnek a nyilvántartásban. Több programot is létrehoztak a megelőzésre. Mégsem javul a helyzet? Vajon miért?

– Mert gyökeresen más hozzáállásra lenne szükség. Nem a narkotikumokat fogyasztók „üldözésére”, kiközösítésére kell pazarolni az energiát, hanem meg kell erősíteni a körükben végzett megelőző munkát, s meg kell teremteni a szükséges körülményeket ahhoz, hogy visszatérjenek a normális életvitelhez. Egyszóval javítani kell az érintett réteg számára nyújtott szociális és egészségügyi szolgáltatások minőségén és hozzáférhetőségén. A kábszeresek valós számát nem ismerjük, mivel nyilvántartásba csak azok kerülnek, akik valaha az elvonóban jártak, vagy dolguk volt a rendőrséggel. De tíz 30 év alatti fiatalból 3 rendszeresen fogyaszt valamit, tízből nyolcan legalább egyszer kipróbáltak egy erős narkotikumot. A legnagyobb veszélyben mégis a 14–25 évesek vannak az új szintetikus kábítószerek terjedése és nagy választéka miatt, melyek már gyakorlatilag az első használattól kezdve függőséget okoznak, ugyanis nem kell hozzájuk injekciós tű, egyszerűen elszívják őket, így a fiatalok könnyen hozzáférnek. Mivel a kábítószerfogyasztó tudata, viselkedése teljesen megváltozik, önerejéből képtelen szakítani szokásával, csakis képzett szakembergárda segítségével szabadulhat meg függőségétől. Az a baj, hogy ezt az érintett nem ismeri el.

– Fiatalodik az ukrajnai alkoholfogyasztók tábora is. Holott az alkohol nyilván súlyos degradációt okoz a fejlődő szervezetben.

– Nyilvántartásunkban bizony több mint 17 ezer személy szerepel, többségük vidéki. Pácienseink átlagéletkora 25–40 év. De volt már rá példa, hogy narkológusaink 12, illetve 76 éves pácienst gyógyítottak. Az italfüggők többnyire házi készítésű, rossz minőségű kisüstit isznak, mely a szervezet számára rendkívül veszélyes, nagy mennyiségű kozmaolajat és metilalkoholt tartalmaz. Szervezetükben emiatt idővel visszafordíthatatlan elváltozások mennek végbe. Segítség nélkül elég nehéz harcolni ezzel az ádáz ellenséggel. A narkológusokon és a milícián kívül senki sem foglalkozik az alkohol és kábítószer rabjaival. Holott a megfelelő szociális szolgálatok sokat tehetnének. S ha a mindennapi bizonytalansággal küzdő emberek biztos megélhetéssel, tisztességes jövedelemmel rendelkeznének, jóval kevesebb „vendége” lenne a gondozónak.

– Van-e már valamilyen kézzelfogható eredménye a „füstmentesítést” szolgáló törvénynek?

– Azok, akiknél még nem alakult ki erős befolyásoltság – a társaság kedvéért, kávéhoz napi négy-öt szálat fogyasztók –, a megszorítások miatt valóban kevesebbet szívnak, mivel lusták kimenni az épületből. Ukrajnában egyelőre maguk a jogalkotók sem veszik komolyan a rendeletet. Amondó vagyok, a prevencióra, a figyelmeztetésre, az egészséges életmód népszerűsítésére kellene többet áldozni, a tiltás ugyanis többnyire csak ellenkezést vált ki. A fentebbi problémák megoldása vagy legalább enyhítése csakis a hatalmi szervek, a család, a pedagógusok, a nevelők, az egészségügyi dolgozók, a média, egyszóval a társadalom valamennyi rétegének összefogásával képzelhető el.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó