Növénytermesztésért is börtönbe lehet kerülni

Vidékünk évtizedek óta része a kábítószercsempészet nemzetközi útvonalában fekszik. Szerencsére nem voltunk a bűnszervezetek célállomása, így sikerült megóvni a régió viszonylagos „tisztaságát”. Bár még mindig a legkevésbé fertőzött megyék sorába tartozunk, a statisztika fokozatos romlást jelez. A rendőrök a múlt évben 335 kábítószerrel való visszaélésre derítettek fényt, ezekből 116 súlyosnak minősült. 98 esetben terjesztőket, 47 alkalommal pedig előállítókat lepleztek le. Egészében több mint 37 kilogramm drogot koboztak el. Ezek a mutatók felülmúlják az egy évvel korábbiakat.

Kárpátalján ma már komoly terjesztőhálózat működik. A legrosszabb a helyzet Ungváron, Munkácson és Huszton, tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót Bohdan Hrab százados, a megyei rendőrség kábítószerellenes osztályának vezetője. A legkelendőbbek az úgynevezett diszkódrogok, az amfetamin, a metamfetamin és a marihuána, de megjelentek a rendkívül kemény tudatmódosítók is, mint például a kokain, aminek egyetlen grammjáért 150–200 dollár hasznot inkasszálnak a terjesztők.

Az osztály maroknyi csapatával szorosan együttműködnek a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) nyomozói és a közúti járőrszolgálat munkatársai, akik számos törvénysértőt füleltek le. A drogpiac jelentős része a helyi romák kezében van, állítja az osztályvezető, de olykor külföldiek is vezető szerephez jutnak.

Az afgán fiatalember állítólag politikai okokból volt kénytelen elhagyni hazáját. Illegális úton jutott el vidékünkre, de innen már nem mehetett tovább. A határon elfogták. Az átmeneti szálláson menedékjogi státuszért folyamodott, amit meg is kapott. Ám ő, mint Bohdan Hrab mondja, visszaélt a felkínált lehetőséggel.
A férfi Munkácson telepedett le, de meg sem próbált munkát keresni. Ennek ellenére feltűnően nagy lábon élt. Végül a rendőrség figyelni kezdte. Kiderült, az afgán házi droglabort üzemeltet, ópiumpárlatot készít. A kábítószert saját maga értékesítette egyre bővülő klientúrája körében. A szer egy-egy adagjáért kétszáz dollárt kasszírozott. Az üzlet virágzott, de végül közbelépett a rendőrség, és a menekült vizsgálati fogházba került. Az ügyben még tart a nyomozás. A legnagyobb gond azonban az – mondja a rendőrszázados –, hogy a gyanúsított elkerülheti a felelősségrevonást. Mert hiába a rendőri munka, ha az igazságszolgáltatás túlzottan humánusan viszonyul a drogterjesztőkhöz.

A Visken élő B. József ellen épp a napokban indult bűnvádi eljárás. A 39 éves férfit immár harmadszor kapták el drogterjesztés közben. Épp húsz grammnyi saját maga termesztett marihuánát akart értékesíteni, amikor nyakon csípték. Mint az ügyészség munkatársa elmondta, József régi ügyfél. Korábban háromszor volt büntetve garázdaság miatt, de csak a harmadik alkalommal küldték rács mögé, ahol négy évet húzott le. Ezúttal öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

– Méltánytalan a tíz év holmi vacak fűért – dohogta a vádlottak padjáról a gyanúsított. – Pedig mennyit gondoztam, hogy szép és egészséges növényeim legyenek.

A férfit az ungvári ítélőtábla két hónapra vizsgálati fogságba helyezte, de 88 ezer hrivnya óvadék fejében szabadlábra kerülhet.

Persze még nagyobb lenne a baj, ha a rendőrség is futni hagyná a kábítószerrel visszaélőket. Az idén egy hónap alatt tucatnyi olyan bűncselekményt derítettek fel, melyekben főszerepet játszottak a tudatmódosító szerek. Felszámoltak egy drogtanyát, ahol nemcsak készítették, hanem értékesítették és fogyasztották is a különböző szereket. A Munkácsi járás egyik településén például egy családi házban cserepes virágként vadkendert termesztettek. A házkutatás során a szülők elcsodálkoztak, mi rossz van abban, hogy 15 éves iskolás fiuk növénytermesztéssel foglalkozik.

A gyerek tucatnyi bokor kannabiszt gondozott nagy odaadással. Azt mondta a szüleinek, hogy azt biológiaórán kapta házi feladatul.

Perecseny főutcáján igazoltattak egy 31 éves helybélit, aki láthatóan nem örült a rendőrökkel való találkozásnak. Izgatottságának oka a maroktelefonja, pontosabban az annak látszó doboz volt. A készülék működésképtelennek bizonyult, ami nem csoda, hisz a belső szerkezet helyett marihuánával volt tele. Az illetőt előállították. Állítása szerint a szert kijevi ismerősétől kapta ajándékba…

Munkácson már el is ítélték azt a fogorvost, aki a városhoz közeli Kölcsényben (Kolcsino) praktizált, de a kliensei nemcsak a fogtömések miatt jártak hozzá. A 67 éves doki és 32 esztendős bűntársa metamfetamin tablettákkal kereskedett. A férfi végig tagadta bűnösségét. Azt állította, nem drogot, hanem a férfias erőt növelő Viagrát árult két fogtömés között. A munkácsi ítélőszék a doktort 6, bűntársát 5 év szabadságvesztésre ítélte.

Bohdan Hrab tájékoztatása szerint Kárpátalján az idén sem lesz engedélyezett a máktermesztés. A törvény nem a mákos tészta kedvelői rovására született, mondja a rendőrszázados, hanem a kábítószer-fogyasztás ellen irányul. A mákszalma ugyanis továbbra is a legkedveltebb drogalapanyagok egyike.

Beszélgetőtársam szerint meg kell értetni az emberekkel, hogy a jó szándékkal termesztett mák is oda vonzhatja a bűnözőket. A drogok készítői ugyanis előszeretettel térképezik fel a kárpátaljai településeket, s a legkülönfélébb módon próbálják megkörnyékezni a mákot termesztő gazdákat. Vagy tisztes árat ígérnek a növény szalmájáért, vagy nemes egyszerűséggel ellopják az ültetvényeket.

Továbbra sem érdemes tehát kísérletezni. Okosabb üzletben megvásárolni a bejglibe valót. Ugyanis a jóhiszemű termesztő ellen is eljárás indul a Btk. 310. cikkelyének első pontjába ütköző bűncselekmény (törvénytelen máktermesztés) miatt. Már egyetlen szálért pénzbírság szabható ki, száznál több tő esetében viszont több évre rács mögé lehet kerülni. Ennél is szigorúbb törvényi elbírálás alá esnek azok, akik vadkender termesztésével próbálkoznak. E növény esetében már tíz szálért is börtön jár…

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó