Hadászati központ létesül a Vérke partján?

Szélsőséges nacionalisták provokációjától tartva jelentős rendőri készültség közepette tartotta legutóbbi ülését a Beregszászi Városi Tanács. A fórum fő témája az a tervezet volt, mely szerint mintegy hatszáz katonacsaládot költöztetnének a Vérke partjára és az egykori, a század elején bezárt laktanyában egy kiképzési központot is létesítenének.

Az eseményen végül nem történt rendbontás. Az üggyel kapcsolatban Babják Zoltán polgármester a következőket fejtette ki közösségi oldalán:

A városi tanács plenáris ülésén a napirenden szereplő kérdések megvitatása előtt a megjelentek meghallgatták Olekszandr Pavljuk, a nyugati operatív katonai parancsnokság parancsnokának beadványával kapcsolatos tájékoztatót. Az írásban azt kérik, hogy adják át állami tulajdonba (Ukrajna Védelmi Minisztériumának) a volt katonai komplexumot, hogy az A1556. sz. katonai alakulat egyik egysége állomásozzon ott.

Ennek részleteiről Oleg Mikac vezérőrnagy, a nyugati operatív katonai parancsnokság parancsnokának helyettese, Szerhij Szobko, a kárpátaljai 128. sz. hegyi dandár parancsnoka, Ukrajna hőse, valamint Olekszandr Kovalcsuk, a civil és katonai együttműködés kérdéseivel foglalkozó alegység vezetője számolt be a jelenlévőknek. Oleg Mikac egyebek mellett arról biztosította a megjelenteket, hogy a NATO és Ukrajna együttműködésének égisze alatt történnek lépések a katonai alakulat infrastruktúrájának helyreállítását célozva, mivel Ukrajna a NATO-szabványokra való átállást tervezi, a nyugati partnerek pedig támogatást nyújtanak a NATO-kompatibilitás eléréséhez, az ukrán alakulatok e szabványok szerint történő kiképzéséhez. Emellett szó esett azokról a gazdasági előnyökről, amelyeket a katonai alakulat elhelyezése jelentene, valamint az állam védelmi képességének erősítéséről is. A katonai alegységek elhelyezésével kapcsolatos pozitív tapasztalatokról Viktor Nedaskivszkij, a Dubnai Városi Tanács (Rivne megye) jegyzője számolt be.

A kérdésekre adott válaszokat követően a városi tanács képviselői megértéssel viszonyultak a védelmi tárca javaslatához, ugyanakkor tekintettel kell lenni arra is, hogy amennyiben átadják a katonai alakulat objektumait, akkor a város költségvetése közel 20 millió hrivnyától esik el, amit az ingatlan értékesítése révén kaphatna.

A városi tanács képviselői tudomásul vették az információt. Majd olyan döntés született, hogy levéllel fordulnak az államfőhöz, az ukrán parlament elnökéhez, a miniszterelnökhöz, a megyei állami közigazgatás vezetőjéhez, valamint Ivan Baloga és Brenzovics László parlamenti képviselőkhöz, kérve, hogy bocsássák a városi tanács rendelkezésére a védelmi tárca minden, a katonai alakulat Beregszászban történő elhelyezésével kapcsolatos, ennek részleteit tartalmazó direktíváját (határozatokat, rendeleteket, rendelkezéseket). Ezt követően e kérdésről a városi tanács ülésén hoznak majd döntést a képviselők.
Az ülésen több, a város költségvetését, a szociális és gazdasági szférát, a városépítést, a földhasználatot érintő dolgokban is határoztak a képviselők. Egyebek mellett elfogadták a hulladék gépesített feldolgozását és tárolását végző üzem építésének a 2018. évre szóló programját.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó