Halálos kanyaró: cáfolnak a szülők

Lapunk is beszámolt arról a sajnálatos tragédiáról, mely a Munkácsi Megyei Gyermekkórházban történt február 5-én. Kanyaró következtében életét vesztette egy ötéves kislány. A megyében ez volt az első halálos kimenetelű eset.

A técsői járási Láziban élő kiskorú január 14-én betegedett meg. A 39 fokos láz után megjelentek rajta a kanyaró tipikus tünetei is. Egy héttel korábban az édesanyja is kanyarós lett. A szülők ennek ellenére csak öt nap múlva, január 19-én keresték fel a Técsői Járási Kórházat. A gyermek ekkor már nagyon súlyos állapotban volt, azonnal lélegeztető gépre kapcsolták. Mivel állapota nem javult, két nap múlva átszállították a Munkácsi Megyei Gyermekkórházba. A gyereknek nem volt meg a kötelező védőoltása, amit egyéves korában kellett volna megkapnia, mivel a szülei, vallási okokra hivatkozva, kategorikusan elzárkóztak a vakcinálástól, szólt a hivatalos verzió.

Az 1+1 tévécsatorna hétvégi hírműsorában megszólaló szülők azonban cáfolják, hogy elzárkóztak volna a vakcinálástól. Az édesapa, Vaszil Szojma állítja, a településükön a kicsi egyéves korában sem volt kanyaró elleni oltóanyag és most sincs, ezért nem oltatták be gyermeküket.

Közben a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy míg Ukrajna más megyéiben a kór D8 típusa kering, Odesszában beazonosították a kanyaró B3 (Kabul) típusát, mely az egyik legagresszívebb, számos szövődményt előidéző fajtája. Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki megkapja a védőoltást. A tengerparti megye kormányzója több ízben jelezte az egészségügyi minisztériumnak az oltóanyaghiányt, ám ahogyan Kárpátalja kormányzójának esetében, az ő megkeresésére sem reagált a szaktárca.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó