“Radikális” megmozdulások Kijevben

Az elmúlt hét végén két merőben más tartalmú és indíttatású fővárosi esemény, s néhány, ezekhez kapcsolódó „vidéki” megmozdulás jelezte, hogy az ukrajnai társadalompolitikai légkör egyre inkább radikalizálódik. Kijevben nacionalista aktivisták orosz intézményekre támadtak, majd Szaakasvili néhány ezer híve vonult fel Petro Porosenko elnök lemondását követelve. Ez utóbbi megmozduláshoz százak csatlakoztak Nyugat- és Közép Ukrajna megyeszékhelyein. Mikulicsin (Ivano-Frankivszk megye) hegyvidéki településen pedig a helyiek és a Nemzeti Őrség (a Nemzeti Hadtest párt félkatonai szárnya) tagjai közt alakult ki konfliktus.

Szaakasvili Hollandiából szervez

Sajtóbecslések szerint 2500 (az RKB-Ukrajina szerint 5000) aktivista vett részt azon a tüntetésen, amelyet Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott, Ukrajnából kitoloncolt volt odesszai kormányzó hívei rendeztek Kijev belvárosában Petro Porosenko ukrán államfő lemondását követelve. A megmozdulás helyszínein 3000 rendőr biztosított.
A tiltakozó akciókra Szaakasvili azt követően szólított fel, hogy az ukrán hatóságok kitoloncolták Lengyelországba. Az 50 éves politikus jelenleg Hollandiában tartózkodik, de bejelentette, vissza akar térni Ukrajnába.
A korrespondent.net beszámolója szerint a tiltakozás békésen, rendbontás nélkül zajlott le.
Nyugat- és Közép-Ukrajna megyei székvárosaiban is százak vonultak az utcákra.

A portálok pogromot emlegetnek

Szélsőjobboldali nacionalista erők tiltakozó akciót rendeztek az ukrán fővárosban a Roszszotrudnyicsesztvo orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletének bezárását követelve. (A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.)

Az Sz14 (Szics) ukrán nacionalista szervezet mintegy 30 tagja és a Jobboldali Szektor aktivistái betörtek a Roszszotrudnyicsesztvo épületébe. Az Sz14 állítása szerint az épület az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) támaszpontjaként szolgál. Szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falakra, sértegették az orosz diplomatákat, és elégettek egy orosz nemzeti lobogót.
A korrespondent.net értesülése szerint a támadáskor az orosz tudományos és kulturális központban mintegy száz felnőtt és gyerek tartózkodott, s éppen a Revizor című színdarab próbája folyt.
Konsztantyin Vorobjov azt közölte, a rendőrök rövid időn belül a helyszínre érkeztek, viszont semmit nem tettek a szélsőségesek megfékezése érdekében, senkit nem vettek őrizetbe. Az intézmény vezetője szerint az eseménynek az EBESZ ukrajnai missziójának tagjai is tanúi voltak.

Incidens a Kárpátokban

A Nemzeti Őrség tizenöt tagja állítólag azért érkezett a hegyvidéki Mikulicsin faluba, hogy védelmet biztosítson a helyieknek. A település lakói azonban nem kértek a felfegyverzett, magukat diákoknak mondó fiatalok gondoskodásából.
Mintegy kétszáz polgár gyűlt össze, hogy távozásra bírja a hívatlan vendégeket. Igen feszült helyzet alakult ki, fennállt annak a veszélye, hogy a két tábor összecsap – írta a korrespondent.net Andrij Bileckij megyei képviselő tájékoztatására hivatkozva.
A Nemzeti Őrség honlapján az jelent meg, hogy az aktivisták a törvénytelen erdőirtás megakadályozása céljából érkeztek a településre. Tetyana Ivanyuk, az Ivano-Frankivszki Megyei Rendőrség kommunikációs szektorának felügyelője viszont arról számolt be, hogy a jövevények fegyverrel fenyegették a helyieket, s megakadályozták, hogy elhagyják a falut.
A rendőrség őrizetbe vette a szélsőséges csoport tagjait, akiktől 6 vadászpuskát és egy pisztolyt koboztak el.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó