Köszönet kijevi módra

A kárpátaljai kormányzó alaposan helyretette a kijevi egészségügyi minisztert. Hennagyij Moszkal nyomdafestéket nem tűrő módon jellemezte Uljana Szuprun értelmi képességeit. Azt is mondta, azért muszáj így fogalmaznia, mert az ukrán fővárosban nem mindig értenek emberi nyelven.

Dióhéjban az előzményekről: az ukrán egészségügyi tárca megbízott vezetője csempészárunak titulálta azt a 8 ezer oltóanyagot, amit Magyarország adott Kárpátaljának, hogy megakadályozzák a már halálos áldozatot is követelő kanyaró terjedését. A szérumokat már rég szét is osztották a járások között, javában zajlik a vakcinálás, erre Szuprun azt hazudta, hogy az oltóanyag használhatatlan és a vámon ragadt, mert csempészáru az egész rakomány… Inkább arra felelt volna, Kijev miért nem gondoskodik a kárpátaljai gyerekek egészségügyi védelméről (sem).

Ezek után teljes joggal fakadt ki Moszkal a megyei tanács ülésszakán. A szöveghűség kedvéért ukránul idézem: „що за ї**нута”. Hozzátette: meddig tűrjük még el a kijevi kormányban a debileket? Szerinte Szuprunt kellene beoltani hülyeség elleni szérummal. A történtek után maga Volodimir Grojszman miniszterelnök telefonált a kormányzónak és szólította fel nyilvános bocsánatkérésre.

Jól ismerjük Moszkalt, tudjuk róla, nem kell a szomszédba mennie ehhez hasonló kijelentésekért, nem ez az első ilyen és vélhetően nem is az utolsó. Hogy kinek van igaza ebben a történetben, s jár-e a bocsánatkérés, azt döntse el ki-ki saját maga. Mindenesetre, ha Moszkalnak elnézést kell kérnie, akkor Szuprunnak is, ez a minimum. Előbbi lehet, hogy személyes és sértő nyilatkozatot tett, de utóbbi egyenesen hazudott! Melyik a nagyobb vétség?!

Jómagam azért nagyon elképedtem a sajátos kijevi köszönet hallatán, holott azért már megtapasztaltam ezt-azt ebben az országban. Ahelyett, hogy európai módon hálát adnának egy szomszédos országnak, amiért ukrán állami feladatot és elemi kötelességét átvállalva segítenek, mocskolódással válaszolnak. Budapest megsértődhetne, és bezárhatná a segítségnyújtási kapukat, még az is lehet, hogy Kijevben direkt ezt szeretnék kiprovokálni. De nem teszi. Sőt, miközben kővel dobják meg, kenyérrel viszonozza azt. Grezsa István kormánybiztos felújított kárpátaljai óvodák átadásán válaszolt diplomatához illő higgadtsággal.

Sokan azt mondják majd, semmit nem érdemel Ukrajna, s igazuk is van. Ám én bízom a Kárpátalján élők – függetlenül nemzetiségüktől –józanságában és kellő értékítéletében. Ők látják és pontosan érzékelik, mit tesz az érdekükben Budapest, és mit cselekszik Kijev.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó