Az UMDSZ mélységesen elítéli a támadást

Az  Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetsége mélységesen elítéli a KMKSZ ungvári székházának barbár felgyújtását – áll az UMDSZ elnöksége nevében Zubánics László elnök által jegyzett nyilatkozatban.

A Kárpáti Igaz Szóhoz eljuttatott nyilatkozat szövege:

Az  Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetsége mélységesen elítéli a KMKSZ ungvári székházának barbár felgyújtását, amelyet a nemzeti kisebbségek és a kisebbségi jogérvényesítés, illetve érdekképviseletek ellen elkövetett durva merényletnek tekintünk.

Az elmúlt esztendők során sokszor, sokan próbáltak már bennünket, kárpátaljai magyarokat megfélemlíteni, hiszen országos szempontból kis létszámú közösségként túl hangosan hallatjuk a szavunkat, túl következetesen állunk ki alkotmányos jogainkért, anyanyelvünk szabad használatáért.

A mostani támadás csak egyetlen szem a láncban, egy olyan folyamat része, amelynek gyökerei a múltba nyúlnak. Lassan közeleg március 15-e, amely kárpátaljai közös múltunk egyik neuralgikus pontja. Nekünk, magyaroknak idén nemzeti forradalmunk 170. évfordulóját jelenti, míg a többségi nemzet képviselőinek a Karpatszka Ukrajna mindmáig fájó, tisztázatlan hátterű eseményeit. Ilyenkor óhatatlanul is feltörnek az elfojtott indulatok,  évről évre hol a szavak, hol pedig a tettlegesség szintjén kézzel foghatóvá válik a magyarellenesség. Gyakorlatilag évente lezajlanak a nacionalisták menetei, amelyeken “késhegyre a magyarokkal” stílusú és tartalmú jelszavak skandálása már szinte hagyományosnak tekinthető, amelynek kialakulása egyenes összefüggésben van a korábbi atrocitások feltáratlanságával, illetve a feltárt esetekben az elkövetők büntetlenségével!

Az elmúlt időszak egyre durvuló magyarellenes kirohanásai, a megtorlatlan közösségi „kútmérgezés” nyitottak-nyitnak szabad utat az elmúlt időszak utcai „parádéinak” és a gyújtogatásoknak. Ma már a Beregszászban magyarul beszélőknek “szájba vágást”  nem csak egyes közösségi portálok írogatói helyeznek kilátásba, hanem a mérvadó hetilap, a Dzerkalo Tizsnya szemleírója is a magyar kisebbségi szervezetek megregulázását javasolja.

Mindez, a jogainkért való további kiálláson, valamint a provokációk elkövetőinek feltárása és megbüntetésének követelésén túl, óvatosságra is kell, hogy intsen bennünket. Ezért legyünk körültekintőek, figyeljünk oda embertársainkra, ne hagyjuk magunkat belehajszolni meggondolatlan cselekedetekbe!

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó