Annamáriának nem úgy sikerült, ahogy tervezte

         Nagy reményekkel utazott Pjongcsangba Csundák-Dancsa Annamária kárpátaljai snowboardos. A zsinórban harmadik téli olimpiáján szereplő hódeszkás a vártnál lényegesen rosszabb eredményt ért el, pedig az előjelek biztatóak voltak. Vasárnap a záróünnepséggel hivatalosan is véget ért az olimpia.

         2010-ben a kanadai Vancouverben, az akkor mindössze 19 éves Annamária a 16. helyen végzett. Négy évvel később Szocsiban 21-ik lett a sportág női parallel óriás-műlesiklás számában. Elutazása előtt a sportoló azt nyilatkozta lapunknak, hogy fizikálisan és mentálisan is tökéletes állapotban van, abban bízott, hogy sikerül az első 10-ben végeznie. Erre minden esélye megvolt, hisz az olimpiát megelőző versenyeken kimagasló eredményeket ért el, a Világkupa-sorozat utolsó előtti bulgáriai állomásán élete legjobb eredményét jegyzi, 8. helyen zárt.

Ezek tükrében bizakodással vártuk Annamária futamát, amit a tervezethez képest két nappal később, szombaton ejtettek meg. Minden szakaszban két futamot rendeztek, a versenyzők mindkét pályán egy-egy futamot teljesítettek. A selejtezőből az összesített időeredmények alapján a legjobb 16 versenyző jutott a nyolcaddöntőbe, ahol már egyenes kieséses rendszerben versenyeznek a sportolók. Mindig az a versenyző jut tovább, aki előbb halad át a célvonalon. Annamária számára az első futam rosszul sikerült, nagyot rontott és messze a legrosszabb 1:00.12-es idővel teljesítette a pályát, így gyakorlatilag már ekkor elúsztak a továbbjutási esélyei. A második futam már sokkal jobban sikerült, 46:52-es idővel ért célba, de hátrányát így sem sikerült ledolgoznia, 1:46.64-es idővel az utolsó 28. helyen zárta a versenyt.

A számot az a cseh Ester Ledecka nyerte, aki a női Super G-ben, azaz szuperóriás-műlesiklásban is aranyérmet szerzett. Ebben a számban egyébként ő, a 22 éves Ledecka számított a legnagyobb esélyesnek, mivel tavaly megnyerte a világbajnokságot. Most is magabiztosan és koncentráltan versenyzett, nem „nyomta agyon” a teher, így sikerült neki a duplázás, két sportágban is aranyat nyert a téli olimpián. A második és harmadik helyen egyaránt német snowboardos, Selina Jörg és Ramona Theresia Hofmeister végzett.

„Nem vagyok büszke a mai eredményemre, 15 másodpercbe került a hiba, ami miatt utolsó lettem. Eddig soha nem voltam ennyire felkészült fizikailag és technikailag mint most, sajnos mentálisan nem voltam a toppon. A második futamon az ötödik legjobb eredményt értem el, ami egy kicsit megnyugtat és bizakodásra ad okot. Most előre tekintek, szeretnék jó eredményeket elérni és minél több páros futamot megnyerni az előttem álló Világkupa-futamokon. Célom, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Bárki, bármit is mond, én megtettem mindent a jó eredmény elérése érdekében” – írta a versenyt követően Facebook-bejegyzésében Annamária.

A hódeszkás posztban köszönetet mondott szüleinek, elsősorban edző édesanyjának, akit állítása szerint szemtelenül kizártak az ukrán küldöttségből, édesapjának, aki négy éve pont a mostani verseny napján hunyt el. Megköszönte az egész családjának, a barátainak és az ismerősöknek, akik bíztak benne, támogatták és szurkoltak neki. Megemlítette továbbá edzőjét, Valerij Berlinszkijt, akivel már két éve dolgozik együtt.

„Edzek tovább, be kell még járatnom a második deszkámat” – írta közösségi oldalán az ungvári hódeszkás, aki az ukrán csapattal felvonult az olimpia záróünnepségén.

Kárpátaljáról két versenyző jutott ki az ötkarikás játékokra. Ivan Kovbasznyuk kőrösmezői alpesisíző összesen négy számban állt rajthoz. Lesiklásban a 49. helyen végzett, míg óriás műlesiklásban 57. lett. Műlesiklásban és kombinációban is kizárták, utóbbiban a szlalomversenyen kihagyott egy kaput.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó