Lengyelországban elfogták a korábbi támadókat

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a múlt héten őrizetbe vette a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának február eleji felgyújtási kísérletével gyanúsított három férfit – közölték Varsóban az illetékes hatóságok.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója korábban arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, Adrian M.-t és Tomasz Sz.-t, akik február 4-én megpróbálták felgyújtani a KMKSZ épületét. Moszkal beszámolt arról is, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

Kedden a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn a PAP hírügynökséggel közölte: az ABW nyomozást folytat Adrian M. és Tomasz Sz. ügyében. Zaryn beszámolt egy harmadik, Moszkal által nem említett gyanúsítottról, Michal P.-ről is.

Elmondta továbbá, hogy két gyanúsított esetében három hónapos letartóztatást rendeltek el, a harmadikat szabadlábra helyezték, rendőrségi felügyelet alatt van. A nyilatkozatból nem derül ki, a három férfi közül melyik védekezhet szabadlábon. Zaryn tájékoztatása szerint a gyanúsítottakat még Moszkal múlt heti közleménye előtt vették őrizetbe. Az ABW nemzetközi együttműködés keretében, a partnerszolgálatokkal együtt hajtotta végre február 21–22-ei akcióját.

Mint az ismert, kedd hajnalban újabb támadás érte a KMKSZ székházát, egy ismeretlen elkövető robbanószerkezetet hozott múködésbe. A keletkezett tűzben teljesen megsemmisült az iroda három földszinti helyisége. A budapesti politikusok kivétel nélkül elítélték a történteket és a kárpátaljai magyarság elleni támadásnak nevezték a történteket.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó