Szaakasvili hívei nem nyugszanak

Miközben kedden minden a KMKSZ-székház elleni robbantásos merényletről szólt, Kijevben is forrtak az indulatok. Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó hívei ismét összecsaptak az ukrán rendfenntartókkal a parlament épületénél.

Artem Sevcsenko belügyi szóvivő a 112 Ukraina televízió műsorában közölte, hogy az összetűzésben 14 rendfenntartó sérült meg, és kilenc személyt őrizetbe vettek. Elmondta, hogy tudomása szerint a konfliktus akkor robbant ki, amikor a demonstrálók gumiabroncsokat akartak felgyújtani, amit a rendőrök megakadályoztak. Közölte, hogy az összetűzésben néhány tucatnyi tüntető vett részt. A rendfenntartók számát firtató kérdésre annyit válaszolt, hogy annyian vannak, ahányan szükségesek. A nyilvánosságra került fotókon és filmfelvételeken látható, hogy a rendfenntartók többszörös túlerőben vannak a rájuk támadó tüntetőkkel szemben. Helyszíni jelentések szerint a demonstrálók kövekkel dobálták a rendőröket, és botokkal támadtak rájuk.

Az ukrán állampolgárságától megfosztott, így jelenleg hontalan, grúz származású volt kormányzó most Hollandiában van, miután két hete Kijevben őrizetbe vették és kitoloncolták Ukrajnából Lengyelországba, ahonnan tavaly szeptemberben a jogszabályok megsértésével lépett be a szomszédos országba. Akkor a határállomásra erőszakkal betörő híveinek gyűrűjében lépte át a határt, mellőzve az útlevél-ellenőrzést.

Őszig külföldön tartózkodott, majd visszatért Ukrajnába, és Kijevben számos tüntetést szervezett. Híveinek egy csoportja – néhány tucatnyian – azóta is folyamatosan a parlament épülete előtt sátoroznak, és már többször összecsaptak ott a rendfenntartókkal.

Az ukrán főügyészség meggyanúsította Szaakasvilit, hogy erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában, együttműködve a 2013–2014-es kijevi Majdan-tüntetésekkel megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetés, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetével. A gyanú szerint ugyanis Oroszországból finanszírozták Szaakasvili ukrán híveinek kijevi tüntetéseit, ezt azonban a volt kormányzó határozottan tagadja.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó