Aktuális témák a terítéken

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégére került sor történelemből, valamint magyar nyelv és irodalomból. Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán hatvan történelem és harminc magyar nyelv és irodalom iránt érdeklődő – gyerek lett számos információval és tudással gazdagabb. A rendezvényre a KMPSZ által tavaly szervezett vetélkedők első tíz helyezettje kapott meghívást, tehát Kárpátalja különböző régióiból érkeztek gyerekek.  

Nedbál Klára, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium történelemtanára, a program felelőse elmondta, a 8-11. osztályosok számára szervezték meg a találkozót.

– A 8-9-esek főképpen a különböző versenyeken való részvétel fontossága miatt vannak itt. Egy kicsit a 10-11-esek is részt vesznek a versenyekre való felkészülés menetében, de ők inkább a legnagyobb megmérettetés, az érettségire való felkészülést fogják jobban gyakorolni. Az érettségi előtt állóknak Ukrajna történetéből (a legrégebbi koroktól egészen napjainkig) egy foglalkoztató feladatokkal színezett gyorstalpaló lesz. A többiek elé az egyetemes és a magyar történelemmel összehangolt különböző aktuális tematikák kerülnek terítékre – mondta a szakember, majd hozzátette, nem egy egyszerű hétvége ez, még ha a gyerekek azt is hiszik. – Kevesebb időt szánunk az általános ismertetőknek, de annál többet a konkrét foglalkozásoknak. Forráselemzések, címertan, zászlótan, kvíz, különböző érdekes, versenyeken előforduló típusfeladatok. Ezekben próbálhatják ki magukat a fiatalok. Utolsó nap egy olyan műveltségi vetélkedőre kerül sor, amely nem az írásbeli teljesítményre fókuszál, hanem a szóbeli kinyilatkoztatásra: a különböző szituációkban való helytállást,  valamint a kreativitást, gyakoroljuk ezen ami tapasztalataim szerint nem egy utolsó dolog egy-egy versenyen – tette hozzá a történész.

Mivel a történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom iránt érdeklődők közösen vettek részt a tehetséggondozó hétvégén, a magyar nyelvben is hasonló elveken zajlottak a foglalkozások.

 

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó