Diákkonferencia a vallás szellemében

A GörögKör – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola görög katolikus lelkészsége immár ötödik alkalommal szervezte meg a Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciáját, amely Ortutay Elemér görög katolikus pap, teológiai tanár nevét viseli. A rendezvényen ukrajnai és külföldi egyetemek és főiskolák diákjai mutathatják be tudományos tevékenységük eredményeit.

A főszervező, Marosi István főiskolai lelkész örömmel jelentette be, hogy megjelent a Hit és Tudomány című kötetük, amely az I. és II. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia anyagait tartalmazza.
A Történelem és társadalomtudomány, a Filológia és néprajztudomány, valamint a Matematika és természettudomány részben közel húsz fiatal kutató adott ízelítőt munkájából. Az Ungvári Nemzeti Egyetemről (UNE) ugyanannyi diák érkezett, mint a házigazda Rákóczi főiskoláról. Az UNE Magyar Filológiai Tanszékét négy hallgató képviselte. Nagy Natália felkészítésében Vaszecsko Karina, valamint Zékány Krisztina neveltje, Botos Barbara a nyertesek között volt. A matematika és fizika tanszék hallgatói pedig minden dobogót elfoglaltak a szekciójukban.
– A plenáris előadások, amelyeket dr. Grezsa István kormánybiztos és dr. Fiser Béla, a Miskolci Egyetem kutatója tartott, rendkívül érdekes megvilágításból feszegették a hagyomány és modernitás, valamint a kémia a Bibliában témákat – jegyezte meg Hires Lajos ungvári egyetemista. – Számos konferencián vettem már részt, de eddig ez tetszett közülük a legjobban. Nagyon jólesett, hogy őszintén érdeklődtek a kutatásaink iránt. Az egyik zsűritag, Magyar Vita, meg is invitált a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumba. Az igazgató felvetette, hogy a szintén dobogós helyezést elért barátommal, Bence Norberttel tarthatnánk ott előadást.

A díjazottak:
Történelem és társadalomtudományi szekció:
1. helyezett: Tóth Attila (Munkácsi Állami Egyetem), 2. Asztalos Annamária (II. RF KMF), 3. Hiába Krisztina (II. RF KMF)
Filológia és néprajztudományi szekció
1. helyezett: Kész Réka (Debreceni Egyetem), 2. Vaszecskó Karina (UNE), 3. Botos Barbara (UNE).
Matematika és természettudományi szekció:
1. helyezett: Bence Norbert (UNE), 2. Hires Lajos (UNE), 3. Bán Henrietta (UNE).

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó