Egy évszázad meg egy kicsi

A megyei Nyugdíjalapnál már régi hagyomány, hogy felköszöntik a szépkorúakat. Ezúttal a beregszászi járási Bátyúban a száznégy éves Nyeste Gizellához kopogtatott be a nyugdíjosztály munkatársa.

A kiemelkedően magas kort pont Valentin napján, azaz február 14-én töltötte be Gizella néni. Az ünnepi asztal mellett összegyűlt a családja, a szomszédok. Mint kiderült, az idős asszony hajlott kora ellenére szellemileg teljesen ép, s amennyire testi ereje engedi, máig besegít lányának a háztáji munkákba.

Férjével, akivel ötvenhárom évet élt le békében és sajnos már elveszítette, egy fiú- és egy lánygyermeket neveltek fel. Nem volt könnyű a sorsuk, rengeteget dolgoztak, nehéz munkával keresték a kenyérre valót az egykori kolhozban. Máris felragyog az arca viszont, amint az unokákra terelődik a szó: Gizi néninek három unokája és öt dédunokája ad energiát. Mint mondja, ők az ő földi életének folytatása. S hogy mi a hosszú élet titka? Szerinte a pozitív gondolatok, a családról való mindennapos gondoskodás a kulcsa annak, hogy ilyen szép kort élt meg.

Kárpátalján tizenhét száz évnél idősebb ember él. Tavaly öten töltötték be tizedik évtizedüket. Vannak, akik náluk is idősebbek: hárman-hárman a 104-et, a 101-et, a 102-t, ketten a 103-at és egy hölgy a 105-öt. A legtöbb hajlott korú ember a hegyvidéki járásainkban lakik. A Kárpátok legmagasabban fekvő területén, a Rahói járásban például ötszáz koros embert tartanak nyilván, a Nyugdíjalap técsői járási osztályán 493 kilencven és kilencvenöt év közötti, valamint 59 kilencvenöt és száz év közötti nyugdíjast jegyeznek.

 

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó