Az ukrán hatóságok számára elérhetetlen a megrendelő

Kárpátalja kormányzója új részleteket árult el a KMKSZ-székház elleni merénylet ügyében történt letartóztatásokról. Megnevezte a lehetséges megrendelőt is.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója kijelentette, hogy a Dnyeszter-menti Köztársaság lakosa a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen februárban elkövetett két támadás felbujtója. Moszkal szerint a felbujtó orosz titkosszolgálati megbízást teljesített, és további magyarellenes provokációk lehetségesek a térségben.

Hivatalos honlapján hétfőn közzétett bejegyzésében Hennagyij Moszkal azt írta: “a KMKSZ-székház felgyújtásának szervezője Dnyeszter-melléki lakos, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányított.” Megerősítette Szerhij Knyazev országos rendőrfőparancsnok vasárnapi bejelentését, amely szerint a KMKSZ-székház elleni február 27-i robbantásos támadást egy cserkaszi és két kropivnickiji lakos követte el, akik már őrizetben vannak. “Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a szégyenteljes bűncselekmény végrehajtói között vannak a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben (ATO) részt vett személyek is, akik engedtek a pénz csábításának” 0 közölte, hangsúlyozva, hogy az elkövetők nem tagjai semmilyen politikai pártnak vagy civil szervezetnek, számukra a KMKSZ-székház felgyújtása pénzkereseti lehetőség és nem ideológiai megfontolásból végrehajtott akció volt.

A megyevezető szerint más a helyzet az ugyancsak azonosított felbujtóval, aki Dnyeszter-melléki lakos, “információik szerint a Dnyeszter-menti Köztársaság Nemzetbiztonsági Minisztériumának munkatársa”, és a bűncselekmény elkövetése után azonnal hazamenekült.

A terület jogállásából adódóan ez a személy elérhetetlen az ukrán rendvédelmi és bírósági szervek számára

, de “senkinek nincs kétsége afelől, hogy a KMKSZ-székház elleni második támadás, ahogy a lengyel Falanga radikális szélsőjobboldali szervezethez tartozó két lengyel állampolgár által február 4-én elkövetett első mögött is az orosz FSZB áll” – jegyezte meg a politikus.

A Dnyeszter-menti Köztársaság Moldova orosz többségű szakadár területe.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó