Autós rekordbírságok…

A külföldi rendszámú autók tulajdonosainak olykor nagy fejtörést okozhatnak az ukrán rendőrség munkatársai. Néhány szabálysértés esetén, így a kárpátaljaiaknak is akár milliós bírságokat is kiszabhatnak, ahogy történt az három ukrán állampolgárral is.

Egy odesszai nőt 3,6 millió hrivnyára bírságoltak meg. Két évvel ezelőtt egy litván rendszámú 2007-es kibocsájtású Cadillac Escalade személygépkocsit vásárolt, amit meghatalmazással egy külföldi állampolgár vitt el számára a határhoz. Itt a rendőrök elvették a jármű kulcsát, illetve dokumentumait. Ezután a nőt a vámhivatalba kísérték, ahol 3,6 millió hrivnyás bírságot róttak ki rá, ami az autó vámmentesítési költségének 300 százaléka. Mindezt azzal indokolták, hogy a tulajdonos állítólag visszautasította a gépjárműre meghatározott vám kifizetését. Ezt követően a jármű gazdája bírósághoz fordult, azonban a bírság eltörlésére irányuló kérelmét elutasították.

A második helyre egy kettős állampolgárságú, Mercedes-Benz-tulajdonos férfi futott be. Határátlépéskor az autó vezetője litván személyi igazolványt mutatott fel, így külföldi állampolgárként mindenféle vámkötelezettség nélkül léphetett volna be az ország területére. Az ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a szóban forgó személy ukrán állampolgársággal, valamint állandó ukrajnai lakhellyel is rendelkezik. A szabálysértésért 3,38 millió hrivnyára büntették meg.

A dobogó harmadik fokára egy Cserkasziból származó férfi került. 2016-ban a rendőrség megállította a litván rendszámú Mercedes-Benz E320 típusú gépkocsiját. A dokumentumok ellenőrzése után az állami fiskális szolgálathoz irányították, onnan pedig a vámhivatalhoz küldték tovább. Itt be kellett számolnia arról, hogyan került birtokába az autó, majd ezt követően elengedték. Három hónappal később a vámszabályok megsértése miatt 1,7 millió hrivnyás bírságot szabtak ki rá.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó