Balladamondó verseny a Magyar Filológiai Tanszéken

Idén második alkalommal került megrendezésre az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet (UMOTI) Magyar Filológiai Tanszékének szervezésében az Arany János nevét viselő balladamondó verseny. Arany János születésének tavaly volt a kétszázadik évfordulója, melyhez a tanszék új hagyományt kapcsolt: a balladamondó verseny évenkénti megrendezését. Az idén a tanulók kedvenc balladáikkal készülhettek a megmérettetésre.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Zubánics László, az UMOTI igazgatóhelyettese, Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallási osztály vezetője, Mocsárkó György, a Kárpátaljai Magyar Ifjúságért Jótékonysági Szervezet elnöke, Fülöp Andrea, az Ungvári Magyar Főkonzulátus konzulja és Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) elnöke.

A Magyar Filológiai Tanszék azt a zászlóshajói kötelezettséget, amit 1963-ban elkezdett, ma is folytatja, emelte ki Zubánics László. Az 1970–80-as években ugyanis a tanszéken kezdődött el az a gyűjtési folyamat, melynek eredményeként a kárpátaljai mondák, népdalok, balladák feljegyzésre kerültek. Lizanec Péter professzor elmondta: fontosnak tartja, hogy napjainkban is végezzenek hasonló gyűjtéseket, hogy a múlt hagyományai az utókor számára is fennmaradjanak. Éppen ezért a tanszék hallgatói már egyetemi éveik alatt elkezdik ezt a fajta munkát. A vendégek, akik jelentősen hozzájárultak az esemény létrejöttéhez is, bátorságot és sok sikert kívántak a tanulóknak. Fülöp Andrea a főkonzulátus nevében könyvjutalomban részesítette a versenyzőket, a KMDFKSZ csapata pedig a különdíjasokat jutalmazta egy-egy ajándékcsomaggal.

A megmérettetésen idén közel húsz diák vett részt. Az értékelés két kategóriában történt. A háromtagú zsűri a 7-9. osztályos korcsoportban első hellyel jutalmazta Lőrincz Emesét (Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola). Második lett Marton Petra (Csongori Általános Iskola) harmadik helyezést ért el Nagy Gábor (Szürtei Középiskola). A 10-11. osztályosok közül első lett Kádas Krisztián (Nagydobronyi Református Líceum), a második helyet Poják Anita (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképző Intézet), míg a harmadikat Nickulics Sztella (Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium) vitte el. A felsősök között két különdíjat is kiosztottak. A kitüntetettek Héder Balázs (Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola) és Jávorszky Dániel (Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum).

Zékány Krisztina, a Magyar Filológiai Tanszék vezetője lapunknak elmondta, tavaly az Arany János Emlékév kapcsán merült fel a gondolat, hogy szükség lenne egy olyan megmérettetésre, amelyen az iskolák szívesen képviseltetnék magukat magyar irodalomból. Reméli, a balladamondó versenynek hosszú időre nyúló hagyományt teremtenek a jövőben. Idén kevesebb volt a résztvevő, ami főleg azzal magyarázható, hogy a régió számos iskolájában szünetel az oktatás a nagyarányú megbetegedések miatt.
A támogatóknak köszönhetően nyertesek az ajándékcsomagokon túl pénzjutalomban is részesültek.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó