Miért csavarognak el a gyerekek?

Az év első két hónapjában vidékünkön 18 kiskorú eltűnéséről kaptak bejelentést a rendvédelmi szervek. Egy kivételével mindenkit sikerült felkutatni és épségben hazajuttatni. Na de miért tűnnek el a gyerekek? – kérdeztük Kosztrubánics Adrien rendőrőrnagyot.

– Hogyan történik az elcsavargott gyerekek felkutatása?
– A bejelentéstől a családhoz való visszajuttatás pillanatáig rengeteg aprólékos feladat vár a munkatársaimra. Az első lépés a bűnügyi eljárás elindítása. Az eltűntekre a szabály szerint úgy tekintünk, mintha gyilkosság áldozatává váltak volna. A nyomozásba bevonjuk a rendőrség valamennyi illetékes osztályát. Sőt, a szomszédos megyékre is kiterjesztjük a keresést, mert sokszor megesik, hogy arrafelé kalandoznak a gyerekek. A napokban például harkivi kollégáink találták meg az általunk keresett 14 éves kislányt. Ez is igazolja, így eredményes lehet a munkánk.

– Ki számít eltűntnek?
– Megváltozott a felkutatás rendje. Régebben az volt a szabály, hogy a bejelentéstől számítva három napot vártunk, s ha addig nem jelentkezett a hiányolt személy, akkor kezdtük el a keresést. Ám a késlekedés megnehezítette a dolgunkat, hisz a munkánk eredményességében az idő fontos tényező. Minél hamarabb látunk hozzá, annál biztosabb, hogy sikerrel jár a nyomozás. Éppen ezért a jelenlegi gyakorlat lehetővé teszi az azonnali intézkedést. Ha az illető felkutatása tíz nap leforgása alatt nem jár sikerrel, akkortól számít nyomtalanul eltűntnek.

– Miért lépnek le hazulról a fiatalok?
– Amíg a felnőttek többnyire tudatosan fordítanak hátat a családjuknak, mert meg akarnak szakítani velük mindennemű kapcsolatot, s új életet próbálnak kezdeni, a fiatalkorúak leginkább kalandvágyból vágnak neki az ismeretlennek. Nem ritkán a világhálón megismert barátnőt, barátot keresik fel, vagy épp a családon belüli konfliktusok elől próbálnak menekülni.

– Tesznek-e valamit a megelőzés érdekében?
– Tevékenységünk fontos része a megelőzés. Éppen ezért rendszeresen látogatjuk a tanintézményeket, elbeszélgetünk a gyerekekkel. Ezek nem afféle letudó jellegű eszmecserék. Rendszerint pszichológusokat és a gyermekek jogait védeni hivatott szakembereket is bevonunk a munkába. A cél megismerni a fiatalok gondolkodását, ráérezni a problémáikra, és amennyiben lehet, még idejében a segítségükre lenni. Nem könnyű a gyerekek bizalmába férkőzni, hogy feltárják előttünk a gondjaikat. Ha mégis sikerül, akkor következik a szülőkkel való társalgás. Ez azonban gyakran még bonyolultabb feladat…

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó